De ce nu trebuie să mai stea la cozi clienții Electrica și ce opțiuni mai au: la alții e mai ieftin

În ultimele zile, centrele de relații cu clienții ale furnizorilor de energie electrică au fost asaltate de oamenii care se grăbesc să schimbe contractele de furnizare de energie electrică. În acest text vorbim despre clienții Electrica, și le spunem de ce nu ar trebui să se înghesuie la cozi acum, cât câștigă dacă totuși o fac, și ce alte opțiuni au.
Mihai Nicuţ - joi, 14 ian. 2021, 09:04
De ce nu trebuie să mai stea la cozi clienții Electrica și ce opțiuni mai au: la alții e mai ieftin

În imaginea atașată acestui text, preluată de la cotidianul Ora de Sibiu dintr-un material de ieri, vedem o coadă în fața unui centru al Electrica Furnizare din Sibiu, coadă care în teorie nu ar trebui să existe dacă oamenii ar ști ce să facă.

De la 1 ianuarie 2020, nu mai există prețuri reglementate la energie electrică, situație care afectează în primul rând clienții Electrica, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din țară și cel care are cei mai mulți clienți la reglementat.

Repetăm și aici soluțiile pe care le au acești oameni, cu mențiunea că orice ar face (sau nu ar face) nu rămân în nicio situație fără energie electrică. Prima opțiune este să nu facă nimic, și vor plăti energia electrică la prețul de serviciu universal. A doua este să schimbe contractul pe care îl au acum cu Electrica și să semneze un nou contract, de piață concurențială, tot cu Electrica-de aici și cozile, deși nu este nicio grabă, vom explica mai târziu de ce. A treia este să schimbe furnizorul, și să încheie (online sau fizic, unde se poate) un contract de furnizare cu un nou furnizor pe care și-l aleg ei. Să luăm fiecare situație în parte, pentru orașul Sibiu, cu mențiunea că lucrurile pot fi replicate în oricare alt oraș din zona de rețea a Electrica.

Prima opțiune. Prețul de serviciu universal pentru clienții Electrica din Sibiu este de 0,75 lei/kWh, preț final din factură. Componenta de preț a energiei active din factură este de 0,336 lei – o scriem pentru comparațiile ulterioare. Deci, dacă nu faceți nimic, veți plăti 0,75 lei/kWh, sau 75 de lei la o factură lunară de 100 kWh.

A doua opțiune, adică cea aleasă de cei care stau la coadă, este să aleagă una dintre ofertele concurențiale ale Electrica. Mai întâi trebuie spus că alegerea se poate face și online, deci nu trebuie să mergeți neapărat la centrul Electria. Și apoi, cei care nu folosesc internetul trebuie să afle că au timp până la finalul lunii ianuarie, și în curând se va legifera că au timp până la 31 martie, să facă această alegere, deci nu trebuie să se înghesuie acum la centrele Electrica. Ei vor plăti până când fac alegerea 0,75 lei/kWh, acel preț de serviciu universal, după care în momentul în care fac alegerea, vor primi înapoi de la Electrica diferența dintre acest preț și prețul din oferta concurențială ales. Deci nu pierd în final nimic.

Și, cel mai important, trebuie să știe totuși că nu câștigați foarte mult dacă semnați un nou contract concurențial cu Electrica.

Potrivit cercetării noastre, dacă nu vor un contract cu alte servicii incluse, ci doar energie electrică, cea mai bună ofertă a Electrica este Stabil 30 cu factură electronică. În acest caz vorbim despre un preț al energiei active de 0,316 lei. În total un preț final, cel pe care îl plătiți în factură, de 0,728 lei/kWh. Adică 73 de lei pentru o factură de 100 kWh. Deci, dacă insistați să stați la coadă cu orele, trebuie să știți că o faceți pentru o economie de doar doi lei pe lună, la un consum de 100 kWh, și asta în cel mai bun caz, față de situația în care nu faceți nimic.

Am ales și o ofertă cu abonament, cea mai bună fiind Mobil 30 cu factură electronică. Prețul energiei active este de mai bun, de 0,252 lei/kWh, dar aveți de plătit un abonament de 0,24 lei pentru fiecare zi de consum. În total, factura finală pentru 100 kWh este de 72,5 lei dacă acceptați acest plan tarifar.  Facem mențiunea că ofertele cu abonament sunt mai atractive pentru clienții cu un consum mare.

A treia opțiune este schimbarea furnizorului, care poate fi o alternativă pentru Electrica, în condițiile în care sunt multe oferte mai bune. Spre exemplu, există oferte cu prețuri ale energiei active care pleacă de la 0,24 lei/kWh energie active, valabile și pentru clienții din zona Electrica, inclusiv cei din Sibiu. Furnizorii cu aceste oferte sunt Restart Energy, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, iar acest preț este fără abonament.

Să facem un mic calcul: la un preț al energiei active de 0,245 lei, prețul final de facturare cu toate tarifeșl și taxele incluse pe care îl plătește un client din Sibiu ar fi de 0,64 de lei/kWh. Adică o factură lunară de 100 kWh ajunge la 64 de lei. Deci cu circa nouă lei mai puțin decât ar plăti pentru cea mai bună ofertă concurențială a Electrica și cu 11 lei mai puțin decât prețul de serviciu universal la Electrica pe care îl plătesc dacă nu fac nimic.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...