Premieră: Românii de rând își vor putea cumpăra energia electrică de pe bursă

Bursa Română de Mărfuri anunță lansarea unui serviciu în premieră în România, care va permite oricărui client casnic posibilitatea de a încheia, un contract de furnizare de energie electrică pe bursă, în urma unei licitații. Oricine se poate înscrie, va fi gratuit.
Mihai Nicuţ - mar, 16 mart. 2021, 18:11
Premieră: Românii de rând își vor putea cumpăra energia electrică de pe bursă

„Bursa Româna de Mărfuri (BRM), prima instituție de profil bursier constituită și funcționând continuu în Romania după 1989, consecventă deciziei sale de a-și deschide porțile și de a oferi servicii inclusiv direct publicului larg, anunță, în contextual liberalizării pieței, lansarea platformei sale pentru selectarea furnizorilor de energie electrică de către utilizatorii finali casnici și non-casnici”, arată BRM într-un comunicat de presă.

“Prin participarea activă cu cele mai bune oferte a celor mai importanți furnizori, precum și prin agregarea semnificativă a ordinelor de cumpărare se realizează cadrul optim de echilibrare a cererii cu oferta, condiția necesară pentru determinarea prețurilor corecte și avantajoase pentru consumatori. Tranzacțiile vor avea loc săptămânal, electronic, în zilele de luni, consumatorii casnici bucurându-se de participare gratuită.

Ei vor putea opta anterior licitațiilor pentru caracteristicile contractuale predefinite și vor semna noile contracte la sfârșitul sesiunilor de descoperire a prețurilor, doar în măsură în care rezultatele acestora le vor considera favorabile”, mai arată operatorul bursier.

Citește și:

Se poate şi aşa: au apărut oferte de energie electrică pentru casnici cu preț care variază în fiecare lună

Cum va funcționa? Orice consumator casnic se va putea înscrie gratuit pe platforma de tranzacționare și va putea plasa o ofertă de cumpărare de energie electrică, de exemplu pe termen de un an, cea mai întâlnită situație. În funcție de ce ofertă de vânzare de electricitate apare din partea funizorului, se poate încheia un contract de furnizare, dacă persoana fizică este mulțumită de o ofertă.

Noua platformă pentru persoane fizice va funcționa începând de mâine, iar toate tranzacțiile care se vor încheia vor respecta regulamentele referitoare la furnizarea de energie electrică pentru persoane fizice stabilite de ANRE.

“Concepută că un instrument de suport, dar și de educație bursieră a publicului larg, noua platformă de tranzacționare va reprezenta, în intenția inițiatorilor săi, atât un pas important în dezvoltarea pieței de retail de energie electrică din România, cât și o contribuție la rezolvarea unei probleme sociale și economice care preocupă pături largi ale populației țării, într-un moment cu îngrijorări specifice produse de diversele crize pe care societatea noastră obiectiv le traversează”, se mai arată în comunicatul operatorului bursier.

Citește și:

Încep să vină facturile mai mari la energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce trebuie să știți

Piața de energie electrică pentru casnici este liberalizată de la 1 ianuarie 2021, și fiecare consumator are posibilitatea de a alege orice ofertă a actualului furnizor sau de a schimba furnizorul. Dacă până acum sistemul era că un client casnic consulta anterior comparatorul de oferte al ANRE, vedea ce ofertă i se potrivește și apoi completa o cerere pe care o trimite furnizorului a cărui ofertă vrea să o accepte, acum apare și această nouă posibilitate.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...