Contract uriaș: Armata a scos la licitație lucrări de peste 2 miliarde de lei la baza aeriană de la Kogălniceanu

Anemona Andone - lun, 08 mart. 2021, 14:54

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat pe 6 martie o licitație pentru achiziția de „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.

Valoarea estimată a achiziției depășește două miliarde de lei, potrivit anunțului publicat pe 6 martie 2021 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Licitația vizează lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare și suprafete de manevrare.

Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor incluse în ETAPA 1 a proiectului de investiție este de 2.148.126.437,14 lei fără TVA. Valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru faza I este de maxim 10 % din valoarea totală de proiectare și execuție lucrări.

Autoritatea contractantă va opta pentru achiziția ulterioară de lucrări de construcții similare până la valoarea de 2.148.126.437,14 lei fără TVA.

Firmele interesate își pot depune candidatura până pe 27 mai 2021. Candidaturile vor fi evaluate până pe 28 decembrie 2021. Ulterior, candidații selectați vor putea depune mai departe ofertele propriu-zise.

Achiziția este finanțată din fonduri de la bugetul statului. Durata contractului este de 106 luni (aproape nouă ani).

Un proiect de investiții de peste 12 miliarde de lei la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu a  fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă din toamna lui 2019. Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici.

Proiectul, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani, include și investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ.

VEZI AICI detaliile mega – proiectului de peste 12 miliarde de lei de la Kogălniceanu

În primăvara anului trecut, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu. Proiectul va fi finanțat din bugetul Ministerului Apărării.

După finalizarea tuturor investițiilor, baza aeriană de la Kogălniceau ar ajunge una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est și va putea găzdui 10.000 de militari aliați.

Te-ar mai putea interesa și
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în taxonomia elaborată de blocul comunitar pentru etichetarea investiţiilor......
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria a aprobat luni un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, ...
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial de la Ploiești. Dezvoltatorul are terenuri ...
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea ...