Contractarea de noi datorii ar fi cea mai gravă eroare pentru UE – ministrul german de Finanţe

Economica.net
24 06. 2014
wolfgang_schauble_20482500

‘Contractarea de noi datorii ar fi cea mai gravă eroare pe care am putea să o facem’, a declarat ministrul german de Finanţe într-un interviu acordat radioului public german InfoRadio. ‘Respectaţi regulile pe care le-am convenit împreună. Nimic mai mult şi nimic mai puţin’, a adăugat Schaeuble, în condiţiile în care o serie de ţări membre precum Franţa şi Italia ar urma să beneficieze de un răgaz suplimentar pentru a-şi pune în ordine finanţele.

Separat, într-un comentariu publicat marţi de cotidianul Süddeutsche Zeitung, preşedintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a adoptat un ton similar. ‘Este un duş rece să constaţi că, în momentul în care presiunile de pe pieţe se reduc, reapar din partea politicienilor cereri vizând relaxarea regulilor’, a spus Weidmann. ‘Nu avem nevoie de o relaxare ci de o întărire a regulilor bugetare’, a apreciat Weidmann.

În opinia lui Wolfgang Schaeuble, exemplul Germaniei, care pentru anul trecut mizează pe un buget echilibrat pentru prima dată în ultimii 45 de ani, ‘arată că este posibil să conjugi disciplina bugetară cu creşterea economică’.

Dezbaterile cu privire la orientarea bugetară a ţărilor europene s-au reaprins în ultimele săptămâni pe fondul negocierilor cu privire la nominalizarea componenţilor viitoarei Comisii Europene.

Colegul lui Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Economiei Sigmar Gabriel a declarat la începutul săptămânii trecute că ţările din zona euro care derulează reforme structurale ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru a-şi atinge obiectivele fiscale. Imediat, însă, cancelarul german Angela Merkel a ţinut să corecteze declaraţiile lui Sigmar Gabriel precizând că Germania nu încearcă să modifice prevederile Pactului de stabilitate. ‘Am vorbit astăzi cu ministrul Economiei’, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă organizată miercurea trecută. ‘Am ajuns la un acord că nu este nevoie de modificarea Pactului de stabilitate. Pactul are deja toate flexibilitatea de care are nevoie’, a subliniat cancelarul german.

Pactul de stabilitate şi creştere este menit să asigure disciplina bugetară a statelor membre pentru a evita apariţia deficitelor excesive.