Contractele mai multor angajaţi ai TVR, modificate de Lăzescu în ultima zi a mandatului său

Alexandru Lăzescu, fostul preşedinte-director general al TVR, a modificat în ultima zi a mandatului său zeci de contracte ale unor salariaţi ai Televiziunii Române, transformându-le din perioadă determinată în nedeterminată şi mărind salariile unor angajaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse.
Economica.net - mar, 03 iul. 2012, 16:26
Contractele mai multor angajaţi ai TVR, modificate de Lăzescu în ultima zi a mandatului său

Alexandru Lăzescu – care a fost demis pe 12 iunie de Parlament – a afirmat în ultimul an, în repetate rânduri, că doreşte restructurarea Televiziunii Române şi reducerea cheltuielilor în TVR, instituţie care are în prezent datorii de peste 100 de milioane de euro.

Cu toate acestea, în ultima sa zi de mandat, Alexandru Lăzescu ar fi majorat salariile la câteva zeci de oameni din TVR şi a modificat contractele de muncă ale altor câteva zeci de angajaţi din Televiziunea Română, în special de la TVR Info, transformându-le din contracte pe perioadă determinată în contracte pe perioadă nedeterminată, au declarat pentru MEDIAFAX surse din televiziunea publică.

Contactat de MEDIAFAX, Alexandru Lăzescu a recunoscut că a modificat contractele de muncă ale unor angajaţi ai TVR, precizând însă că nu îşi aminteşte dacă aceste modificări au fost făcute chiar în ultima zi a mandatului său sau în ultima perioadă a mandatului său.

„Am mai prelungit contracte, dar în cadrul legal. Nu am făcut nimic în afara cadrului legal. Erau contracte care expirau ori pe 15 iunie, ori pe 30 iunie şi le-am mai prelungit. Dar trebuie discutat de la caz la caz”, a spus Alexandru Lăzescu.

El a exemplificat spunând că a prelungit contractele unor salariaţi ai Televiziunii Române, detaşaţi la TVR Info de la alte departamente ale televiziunii publice. „Cred că au fost 15-20 de astfel de detaşări, dar nu cred că încurcă pe nimeni”, a spus Lăzescu.

Acesta a precizat că nu exclude să fi făcut şi măriri de salarii în ultima perioadă a mandatului său. „Nu exclud să fi fost şi măriri de salarii, dar nu am acum în minte. Este posibil să fi fost câteva pe motive solide. În general, nu am făcut măriri de salarii. Măririle au fost puţine şi strict justificate ca să ţin oameni să nu plece (din TVR, n.r.)”, a mai spus Lăzescu.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârşitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române. În 20 iunie, Guvernul a decis ca ANAF să deblocheze pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice, interval în care va fi derulat un proces de reorganizare a TVR.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Parlamentul l-a validat, marţi, cu 265 de voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, pe Claudiu Săftoiu ca preşedinte – director general al Societăţii Române de Televiziune.

După votul Parlamentului, Claudiu Săftoiu a declarat pentru presă că va garanta imparţialitatea politică în procesul redacţional din TVR, precizând că va demara „un audit de profunzime, atât de personal, cât şi economic”, care va sta la baza strategiei de redresare a televiziunii publice.

Te-ar mai putea interesa și
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație și vrea să angajeze mai repede oameni pentru implementarea reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, autoritățile vor......
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
Transporturile ilegale de lemn se fac după nişte tipare predictibile, atunci când este cunoscut modul de operare şi factorii ...
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Iuliana Pănescu, Premier Energy: Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an
Piaţa globală de energie este atât de volatilă în această perioadă, încât nimeni nu poate şti care vor fi preţurile ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,132 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,06%, în această săptămână, ...