Autostrada Orăştie-Sibiu: Contractul cu italienii de la Impregilo pentru Lotul 3 va fi reziliat

Contractul semnat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ şi Impregilo Group pentru realizarea segmentului de autostradă Orăştie-Sibiu (Lot 3) va fi reziliat în această săptămână pentru că era inacceptabil să plătim câteva milioane de euro în plus pe lucrări care nu se justificau, a anunţat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Şova.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 19:52
Autostrada Orăştie-Sibiu: Contractul cu italienii de la Impregilo pentru Lotul 3 va fi reziliat

‘Pentru Orăştie-Sibiu, Consiliul de Administraţie /al CNADNR, n.r./ va aproba rezilierea contractului cu Impregilo săptămâna aceasta. Nu au reuşit să se înţeleagă din punct de vedere tehnic şi financiar. Există probleme între specialişti în privinţa alunecărilor de teren din zonă. De comun acord între conducerea CNADNR şi conducerea Impregilo s-au făcut două expertize independente cu experţi agreaţi de ambele părţi, respectiv o expertiză tehnică şi una financiară, pe contract. Ambele expertize au dat dreptate CNADNR şi vom rezilia acest contract’, spus Şova.

Întrebat ce se va întâmpla de acum înainte cu această lucrare, ministrul Transporturilor a menţionat că se va organiza o nouă licitaţie pentru construcţia ultimilor 6 km de autostradă.

‘Facem licitaţie din nou. Cei de la Impregilo au cerut o majorare de contract care este nelegală şi nerecunoscută de niciun expert şi neacceptată de Comisia Europeană. Când ai o asemenea situaţie, reziliezi contractul şi prezinţi proiectul din nou, îl licitezi cu noul preţ şi termini discuţia. Oricum, mai sunt 6 km de făcut, deci oricine vine mai are de lucrat maximum şase luni. Ei pot să ceară ceea ce vor /despăgubiri, n.r./, dar eu pot să vă spun doar că toate expertizele le sunt nefavorabile, iar cererile lor au fost respinse şi de Comisia Europeană. Până în toamnă vom rezolva licitaţia, dar nu cred că lucrarea se va finaliza până în octombrie 2014. Era inacceptabil să plătim nişte zeci de milioane de euro în plus pe chestiuni care nu se justificau’, a explicat Dan Şova.

CNADNR a anunţat organizarea unei proceduri de achiziţie directă pentru un contract de expertiză pentru Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, în lungime de 22,1 km. Contractul a avut o valoare estimată la echivalentul a 33.688 euro, cu TVA inclusă şi a durat două luni.

Autostrada Orăştie-Sibiu a fost deschisă circulaţiei, în data de 20 decembrie 2013, pe distanţa dintre Orăştie, judeţul Hunedoara şi Cunţa, judeţul Alba, respectiv pe o distanţă pe aproximativ 44 de kilometri, după ce anterior, în cursul aceleaşi zile, a fost inaugurat şi lotul 4 al acesteia, între Sălişte şi Sibiu, în lungime de 16 kilometri.

Din cauza complexităţii şi lungimii proiectului, pentru execuţia lucrărilor de pe autostrada Orăştie-Sibiu a fost realizată o împărţire în 4 loturi. Valoarea totală a tronsonului Sibiu – Orăştie este de 716 milioane de euro.

Deschiderea lucrărilor la loturile 1 şi 2 de pe autostrada Orăştie – Sibiu, parte a Coridorului IV Pan-european, a avut loc în 15 noiembrie 2011, ambele având ca termen iniţial de finalizare aprilie 2013.

Proiectarea şi execuţia lotului 1, în lungime de peste 24 de kilometri, de la Orăştie la Vinţu de Jos, a fost realizată de SC Strabag SRL, valoarea investiţiei fiind de peste 166 milioane de euro. Au fost prevăzute 27 de poduri şi pasaje, din care trei peste cursuri de apă şi 11 asigurând continuitatea celorlalte căi de comunicaţie terestre (cale ferată, drumuri naţionale, judeţene şi comunale). Au fost realizate, de asemenea, două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces – Nodul Rutier Orăştie km 1+400 şi Nodul Rutier Sebeş Vest km 24+065.

Lotul 2 cuprinde 19,7 kilometri, de la kilometrul 24,1 la kilometrul 43,8, şi se întinde de la Vinţu de Jos la Miercurea Sibiului, cuprinzând şi centura Sebeşului, în lungime de opt kilometri.

Investiţia se ridică la peste 114 milioane de euro, lucrările fiind executate de Asocierea Straco Grup SRL -Studio Corona SRL Civil Engineering. S-au executat nouă poduri şi pasaje, 36 de poduri casetate şi podeţe şi trei noduri rutiere inclusiv bretele de acces – Nod rutier Lancrăm km 27+075, Nod rutier Sebeş Est km 32+650 şi Nod rutier Cunţa km 43+855.

Din valoarea eligibilă a fiecărui contract de proiectare şi execuţie, 85% sunt rambursaţi de Comisia Europeană, constituind finanţare acordată prin Fondul de Coeziune, diferenţa până la valoarea totală fiind asigurată de la bugetul de stat.

Proiectul a urmărit construcţia unui nou sector rutier la standard de autostradă, cu câte două benzi pe sens, pe traseul Orăştie – Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri. Reducerea numărului de accidente pe ruta Orăştie-Sibiu, a timpului de călătorie, implicit realizarea economiilor de timp şi dezvoltarea economică a zonei prin îmbunătăţirea gradului de accesibilitate în special în judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu sunt doar câteva dintre beneficiile create prin construirea acestei autostrăzi

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...