Contractul de un miliard de dolari între Romgaz și Exxon pentru blocul offshore Neptun Deep a fost “avizat” de administratorii Romgaz. Semnarea, în al doilea trimestru al anului

Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat noul contract cu ExxonMobil prin care compania românească de stat intră în posesia a 50% din blocul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve totale estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Mai este nevoie însă de acordul AGA, iar contractul se va semna în al doilea trimestru al anului, estimează Romgaz.
Mihai Nicuţ - mie, 23 mart. 2022, 15:40
Contractul de un miliard de dolari între Romgaz și Exxon pentru blocul offshore Neptun Deep a fost “avizat” de administratorii Romgaz. Semnarea, în al doilea trimestru al anului

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., la data de 22 martie 2022, a avizat încheierea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, arată un comunicat al Romgaz.

„Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni”, mai arată compania.

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A., Aristotel Jude, a declarat în comunicat: ”Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnatate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. În strategia de dezvoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie
regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.

Tranzacția, de 1,07 miliarde de dolari a fost anunțată inițial în decembrie 2002, după mai multe luni de negocieri. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din sumă, dar contractul nu a fost semnat.

Plata se va face într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, după un avans de 106 milioane de euro.

Lucrurile s-au oprit atunci pentru că, exact înainte de semnare, a apărut posibilitatea ca tranzacția să fie purtătoarea unei taxe de circa 60 de milioane de euro, care trebuie plătită într-una dintre jurisdicțiile în care acționa une dintre subsidiarele ExxonMobil care urma să fie cumpărată de Romgaz.

„La sfârșitul anului trecut trebuia semnat contractul dintre Romgaz și ExxonMobil. Au apărut niște probleme legate de niște taxe pe care ar fi trebuit să le plătească Romgaz. S-au continuat negocierile cu ExxonMobil, care au fost de bună credință și s-a finalizat și această negociere. Și dacă aceste taxe se vor plăti, le va prelua compania americană. Mâine (astăzi, n.r.) în consiliul de administrație al Romgaz se aprobă aceste modificări la contractul de achiziție și urmează… Romgaz va cumpăra această parte de 50% din Neptun Deep”, a declarat ieri ministrul Virgil Popescu.

ExxonMobil şi OMV Petrom erau parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, iar operator era compania americană. După ce Romgaz a cumpărat participația Exxon, operator al blocului este Petrom. Investițiile pentru a dezvolta proiectul care în final va aduce circa 6 miliarde de metri cubi de gaze în sistemul românesc de transport se ridică la circa 4 miliarde de euro, fiecare companie fiind responsabilă pentru jumătate din sumă.

După finalizarea acestei tranzacții, este de așteptat ca Guvernul să trimită în sfârșit în Parlament noul proiect de lege cu modificările la vechea lege offshore, care a blocat până acum investițiile din Marea Neagră. Dacă noua lege va fi votată în acest an și companiile iau decizia finală de investiție, primele gaze din perimetrul Neptun Marea Neagră vor ajunge în rețeaua românească în 2026-2027.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...