Contractul pentru autostrada Comarnic- Braşov trebuie inclus în deficit – Eurostat

Institutul Naţional de Statistică a transmis EUROSTAT o 'scrisoare de opinie' referitoare la modul de tratare a contractului de parteneriat de tip public-privat pentru Autostrada Comarnic- Braşov, iar oficiul european susţine că acest contract va trebui inclus în calculul deficitului, deoarece riscurile de construcţie şi de exploatare sunt asumate într-o mai mare măsură de partenerul public decât de cel privat, a declarat, joi, şeful Direcţiei de Conturi Naţionale din cadrul Institutului Naţional de Statistică, Adriana Ciuchea.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 11:08
Contractul pentru autostrada Comarnic- Braşov trebuie inclus în deficit - Eurostat

‘Nu este vorba de o derogare. EUROSTAT nu dă derogări pentru a introduce sau nu ceva în deficit. A fost vorba de o scrisoare de opinie pe care institutul (nr. INS) a transmis-o la EUROSTAT privind modul de tratare a acestui contact parteneriat de tip public privat pentru Autostrada Comarnic-Braşov. Noi am făcut o analiză, pe baza contractului, a riscurilor şi a modului în care aceste riscuri se împart între partenerul public şi cel privat şi ne-am spus opinia EUROSTAT-ului, care a analizat-o, a analizat şi contractul şi ne-a dat un răspuns prin care ni se spune, ceea ce era corect, că având în vedere că riscurile de construcţie şi de exploatare sunt asumate într-o mai mare măsură de partenerul public decât de cel privat, acest contract va avea impact pe deficit şi va trebui prins în administraţie publică’, a explicat Adriana Ciuchea.

Ea a precizat, însă, că, deocamdată, contractul nu este semnat.

‘Noi am transmis EUROSTAT un proiect de contract. Evident că analiza va fi reluată după semnarea contactului, pentru că este posibil să mai sufere ceva modificări între timp, dar pe forma finală a contactului noi vom mai cere o dată opinia EUROSTAT privind modul de tratare a proiectului. Deci, nu este vorba de derogare, EUROSTAT ne va spune dacă trebuie sau nu să îl prindem în deficit. Analiza va fi reluată în momentul în care vom avea un contract definitiv semnat’, a subliniat oficialul INS.

Contractul de concesiune pentru autostrada Comarnic-Braşov va fi semnat în luna iunie, iar cea mai mare parte a finanţării a fost deja identificată, a declarat, la finele lunii trecute, directorul general al Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR), Narcis Neaga.

Premierul Victor Ponta anunţa pe 16 ianuarie că finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru. Prim-ministrul preciza atunci că Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul să nu fie luat în calcul la deficitul bugetar.

Reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag şi Aktor, au parafat, la mijlocul lui ianuarie, cu autorităţile române un Memoradum privind finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, mediul de afaceri
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, ...
AMRCR solicită Guvernului să renunțe la așa zisă “taxă de solidaritate“ și să continue să sprijine mediul de ...
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
Proiectele eDES şi SIGMA SMART vor fi implementate de către CNAS în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României ...
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...