Contractul pentru vânzarea Cupru Min va fi semnat vineri

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat vineri de către oficiali OPSPI şi reprezentanţi ai companiei canadienei Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX şeful OPSPI, Florin Vlădan.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 13:16
Contractul pentru vânzarea Cupru Min va fi semnat vineri

„Vom semna mâine contractul de privatizare a Cupru Min. La câteva zile de la semnare, săptămâna viitoare, îl vom face public. Vrem să arătăm că nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns”, a afirmat Vlădan.

Roman Copper Corp. a câştigat, la începutul săptămânii trecute, licitaţia organizată de OPSPI pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Vlădan a adăugat că pentru încheierea tranzacţiei este necesar avizul Consiliului Concurenţei, într-un termen de până la 90 de zile de la încheierea contractului. După avizul Consiliului Concurenţei, Roman Copper trebuie să transfere OPSPI suma de 200,77 milioane de euro în cel mult 30 de zile.

„Vom impune prin contract ca Roman Cooper să furnizeze Consiliului Concurenţei în cel mult 15 zile toate documentele necesare”, a precizat Vlădan.

Patrimoniul Cupru Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma „Evaluar” din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător, potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii Ministerului Economiei. „Evaluar, din câte îmi amintesc”, a afirmat joi Sorin Găman, director în Ministerul Economiei.

Vlădan a precizat că raportul de evaluare întocmit de firma Evaluar a fost avizat în 2011 de o altă firmă, Olimp Group Appraisal Office din Bucureşti.

Olipm Group Appraisal Office este deţinută în proporţie de 65% de o persoană fizică, Iulian Ştefănescu. În acţionariat se găsesc alte două persoane fizice, Constanţa Irina Mihai şi Corina Mirela cernea, cae au 30%, respectiv 5% din acţiuni.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, a declarat că nu deţine informaţii privind evaluarea sau evaluatorul Cupru Min, dar că vânzarea acţiunilor companiei din Abrud nu produce nicio schimbare în privinţa licenţei de concesiune a zăcământului de minereu de cupru de la Roşia Poieni.

ANRM este insituţia abilitată să acorde contracte de concesiune asupra resurselor naturale.

Firma Roman Copper a fost fondată anul trecut de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), special pentru participarea la procesul de privatizare a Cupru Min.

Bayfront Capital Partners are activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Potrivit Ministerului Economiei, Bayfront Capital Partners va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA. Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

În vederea participării la licitaţie Roman Copper a prezentat o scrisoare de garanţie bancară emisă de banca TD Bank din Toronto (Canada).

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...