Contragaranţii de peste două miliarde lei acordate de FRC, în cei doi ani şi jumătate de activitate

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a acordat, în cei doi şi jumătate de activitate, circa 12.600 de contragaranţii, în valoare de 2,086 miliarde lei, din care o sumă de 650 milioane de lei aferentă primului semestru al anului în curs.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 13:33
Contragaranţii de peste două miliarde lei acordate de FRC, în cei doi ani şi jumătate de activitate

În primele şase luni, Fondul a acordat 3.037 de contragaranţii, în valoare de 650 milioane lei, iar pe întreg anul trecut a avut 7.773 de contragaranţii, însumând 1,063 miliarde lei.

Numărul şi volumul contragaranţiilor acordate în luna iunie a acestui an reprezintă nivelurile maxime istorice de la începutul activităţii, iar pe primul semestru creşterea volumului a fost de 40%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Fondului, prezentate luni într-o conferinţă de presă.

Fondul a susţinut astfel în primul semestru finanţări de 1,879 miliarde lei (420 milioane euro), iar la nivelul anului trecut finanţările susţinute s-au ridicat la 3,443 miliarde lei (796 milioane euro).

Prin contragaranţiile furnizate, Fondul de Contragarantare a susţinut în primele şase luni circa 8.000 de IMM-uri şi 144.000 locuri de muncă, în timp ce anul trecut numărul IMM-urilor susţinute a fost de puţin peste 7.000.

Pe tipuri de finanţări, 69% din volumul contragaranţiilor au fost pentru capital circulant, iar 31% pentru investiţii.

Dacă în 2010 în portofoliul Fondului existau 78 de contragaranţii pentru cofinanţările din fonduri europene, reprezentând 9% din volumul contragaranţiilor acordate (373 milioane lei), anul trecut numărul acestora a crescut la 436, respectiv 13% din volumul total.

În primul semestru al acestui an au fost 262 contragaranţii pentru cofinanţările din fonduri europene, reprezentând 14% din volumul acordat în această perioadă. Acestea au înregistrat o creştere 77% din punct de vedere numeric şi 62% din punct de vedere valoric faţă de perioada ianuarie-iunie 2011.

Microîntreprinderile cumulează circa jumătate din numărul contragaranţiilor acordate, în timp ce întreprinderile mici reprezintă 38%, iar întreprinderile mijlocii au 10%. În funcţie de volumul contragaranţiilor, microîntreprinderile reprezintă 31%, întreprinderile mici 44%, iar întreprinderile mijlocii 25%.

Pe domenii de activitate, în funcţie de volumele acordate, comerţul cumulează 40% din totalul contragaranţiilor, construcţiile 16%, industria 24%, serviciile 18%, iar agricultura 2%.

FRC are ca obiect unic de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare pentru creditele şi alte instrumente de finanţare contractate de întreprinderile mici şi mijlocii de la instituţiile de credit şi instituţii financiare nebancare.

Acţionarii Fondului sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (68%) şi Fundatia Post-Privatizare (32%).

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...