Contre CFR – Metrorex: viitoarea gară de la Aeroportul Otopeni va afecta viitoarea staţie de metrou – surse

Gara pe care CFR vrea să o amplaseze la Aeroportul Otopeni va afecta structura de rezistenţă şi urbanistica viitoarei staţii de metrou, au spus surse apropiate situaţiei pentru ECONOMICA.NET. Mai mult, Metrorex le-a pus condiţie celor de la CFR SA să termine lucrările unde se suprapun cele două staţii până în iunie 2020, când ar putea începe lucrările la metrou.
Anemona Andone - mar, 12 feb. 2019, 19:40
Contre CFR – Metrorex: viitoarea gară de la Aeroportul Otopeni va afecta viitoarea staţie de metrou – surse

Proiectul CFR SA pentru realizarea legăturii feroviare directe între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni a stârnit nemulţumirea unor specialişti de la metrou, care afirmă că viitoarea gară se suprapune peste viitoarea staţie de metrou.

„Staţia CFR va afecta grav structura de rezistenţă, dar şi urbanistica viitoarei staţii de metrou”, au spus sursele noastre.

Potrivit lor, staţia cu aspect „industrial” a CFR o va acoperi pe cea de metrou, concepută ca o lucrare de artă de către asocierea de proiectanţi nipono – română (foto sus).

Contactaţi de către ECONOMICA.NET pe acest subiect, reprezentanţii CFR SA au spus că vor răspunde în termenul legal prevăzut de legea 544/2011.

Între timp, pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură a fost publicat avizul condiţionat dat de Metrorex pentru proiectul CFR SA. Din document rezultă clar că va exista o suprapunere între staţiile celor două instituţii din subordinea Ministerului Transporturilor.

În aviz, Metrorex cere CFR SA să –şi proiecteze staţia în zona de suprapunere cu cea de metrou în baza analizei consultanţilor Padeco – Tokio Oriental Consultants – Metroul SA, proiectanţi ai Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni.

„Predarea lucrărilor realizate, aferente staţiei de metrou, se va face până la sfârşitul lunii iunie 2020, dată preconizată pentru începerea lucrărilor la infrastructura de metrou de către Metrorex”, se arată în avizul Metrorex, emis la finele lunii octombrie 2018 (foto jos).

CFR SA a publicat marţi anunţul licitaţiei pentru realizarea racordului de cale ferată la Terminalul T1 al Aeroportului Otopeni. Valoarea contractului este estimată la 420 de milioane de lei. Durata de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru calea ferată care ar urma să treacă peste DN1 este de 14 luni. Astfel, chiar dacă constructorul desemnat de CFR SA până pe 15 iulie nu va fi contestat şi se va apuca imediat de lucrări în această vară, acesta nu va avea suficient timp să le finalizeze înainte de meciurile din Campionatul European de Fotbal pe care Capitala le va găzdui în vara anului viitor.

Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni este cel mai matur proiect al Metrorex, cu Acord de Mediu emis şi exproprieri declanşate. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat finanţarea construcţiei acestuia deocamdată doar pe tronsonul 1 Mai – Tokyo (Băneasa). Proiectul estimat la 1,3 miliarde de euro al Metrorex încă nu a fost scos la licitaţie pentru construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia și Vega
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de mentenanță, reabilitare și modernizare a capacităților de stocare......
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la ...
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum ...
Consumul de țigări a scăzut în Japonia cu 44% în cinci ani, de la introducerea produselor din tutun încălzit.