Contribuţia Loteriei la Fondul Cultural, anulată. Haşotti: Banii vor fi viraţi direct de la buget

Loteria nu va mai vira 2% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), care ar pierde astfel circa 90 - 95% din finanţare, potrivit unui proiect de ordonanţă de Guvern (OG), ministrul Culturii Puiu Haşotti precizând că banii vor fi viraţi direct de la bugetul de stat din 2014.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 19:36
Contribuţia Loteriei la Fondul Cultural, anulată. Haşotti: Banii vor fi viraţi direct de la buget

Potrivit unui comunicat al Coaliţiei Sectorului Cultural Independent (CSCI) remis MEDIAFAX, „o nouă propunere a Guvernului riscă să distrugă cultura vie”.

Printr-un proiect de Ordonanţă de Guvern intrat în dezbatere publică în data de 8 august 2012, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune ca Loteria Română să nu mai vireze 2% din încasări către AFCN. Prevederea prin care Loteria Română contribuia cu 2% din veniturile sale la finanţarea Fondului Cultural Naţional, cuprinsă în Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 actualizată (articolul 21, alineatul 1, litera ş), va fi abrogată prin adoptarea acestui proiect de ordonanţă aflat în dezbatere publică. Această prevedere a fost introdusă cu dificultate în 2008 ca modificare la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale, spun reprezentanţii CSCI.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii Puiu Haşotti a explicat că prevederea de a anula contribuţia Loteriei Române către AFCN vine în urma unei directive europene care prevede vărsarea tuturor încasărilor ale instituţiilor publice la bugetul de stat. Astfel, această prevedere, pe care şi România trebuie să o adopte, fiind chiar printre ultimele state membre care o face, va fi aplicată începând cu anul 2014, a precizat Haşotti.

Ministrul Culturii a mai spus că banii respectivi vor fi viraţi în continuare către AFCN, însă direct de la bugetul de stat. „Am discutat cu ministrul Finanţelor Florin Georgescu şi avem promisiunea că în 2014 vom avea aceiaşi bani (pentru AFCN n.r.), dacă nu mai mulţi”, a spus Puiu Haşotti, apreciind totodată că procentul de 2% (din încasările Loteriei care contribuie la Fondul Cultural Naţional, n.r.) este „cam mic”.

Banii de la Loterie au asigurat până în prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, citate de CSCI, aproximativ 90 – 95% din totalul bugetului pentru finanţarea proiectelor culturale şi a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultură de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe 8 august 2012 pe situl MFP la pachet cu alte măsuri sub numele Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare. Au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, sugestiilor şi pentru a cere organizarea unei dezbateri publice, dar nimeni nu a făcut-o, se arată în comunicatul CSCI.

În acelaşi timp, sectorul cultural a aflat prea târziu despre această propunere, deşi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care operează în domeniul de activitate vizat, se mai spune în comunicat.

Joi, propunerea de modificare a fost pe Ordinea de zi în discuţie la Guvern. Conform Legii 52/2003 însă, propunerea nu poate fi avizată mai devreme de 30 zile după înaintarea sa în dezbatere publică, adică până la data de 9 septembrie, mai spun reprezentanţii CSCI.

AFCN a finanţat sute de proiecte culturale şi editoriale şi a reprezentat singurul finanţator public român profesionist al culturii private non-profit din România pentru proiectele desfăşurate în ţară, mai atrage atenţia CSCI.

AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale. AFCN organizează anual două sesiuni de finanţare, prin concurs, a unor proiecte culturale şi, respectiv, editoriale.

În 2012, bugetul AFCN pentru proiecte culturale a fost de 9 milioane de lei, iar pentru cele editoriale, de 3,8 milioane de lei. În 2011, pentru proiecte culturale au fost investiţi 4.500.000 lei, iar pentru cele editoriale au fost alocaţi 3.407.000 lei, în timp ce în 2010 au fost 1,9 milioane de lei pentru proiecte culturale şi 1,89 milioane de lei pentru proiecte editoriale.

Pe de altă parte, şi alte contribuţii pentru cultură ale Loteriei Române, dar şi ale celorlalţi organizatori de jocuri de noroc au fost abrogate de Guvern în ultimii ani. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.77/ 2009, a fost anulată contribuţia de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc către Fondul cinematografic, lipsit astfel de 20% din resurse. Acelaşi act normativ prevedea anularea obligaţiei operatorilor de activităţi de cazinou, jocuri de noroc şi jocuri mecanice de a plăti taxa de timbru pentru monumente istorice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Un număr de 11.546 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...