Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au fost deblocate conturile Primăriei Capitalei.
Cristian Negrei - mie, 25 mai 2022, 19:39
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate

„Conturile Primăriei au fost deblocate. Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că instituția pe care o conduce va continua negocierile cu familia omului de afaceri Costică Constanda, iar că începând de mâine PMB va putea începe să facă plăți. Potrivit legii, dacă o instituție are conturile blocate, poate plăti cheltuielile curente: salarii, subvenții etc., dar nu și investițiile.

„Primăria Municipiului București va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluționarea situației. Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare”, a precizat Nicușor Dan.

Acum două zile, primarul a declarat că a propus familiei Constanda darea în plată a unor terenuri pe care Primăria le deține pentru a stinge acestă datorie. Pentru ca această măsură să poată fi luată, este nevoie de susținerea a două treimi dintre consilierii generali.

„Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută (cu familia Constanda). Ce se întâmplă în acest moment este că una dintre posibilităţi este darea în plată a unor terenuri, bineînţeles cu acceptul a două treimi din Consiliul General, terenuri pe care Municipiul Bucureşti le are în proprietate privată. Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie”, a declarat luni Nicuşor Dan într-o conferință de presă.

O altă soluție avansată de Nicușor Dan a fost plata eșalonată a datoriei, idee pe care a prezentat-o la începutul acestei luni.

„Intenţia noastră este de a plăti, pentru că este o obligaţie legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eşalonat rate lunare. Blocarea conturilor pentru investiţii ale PMB nu ajută pe nimeni: nici noi nu putem să plătim investiţii în perioada în care avem conturile blocate pentru investiţii şi nimeni nu cred că o să-şi închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim. Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – şi dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces, care s-a terminat în aprilie 2020. Deci, vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro”, a explicat Nicuşor Dan pe data de 4 mai, într-o declaraţie de presă.

Primăria Capitalei are, în urma undei decizii judecătorești definitive, o datorie de 125 de milioane de euro față de omul de afaceri Costică Constanda. Acesta a blocat în mai multe rânduri conturile PMB, ultima dată în urmă cu două săptămâni.

Te-ar mai putea interesa și
APFP, despre BRD Pensii: Se impune o intervenţie rapidă pentru a depista fapte similare la nivelul Pilonului 2
APFP, despre BRD Pensii: Se impune o intervenţie rapidă pentru a depista fapte similare la nivelul Pilonului 2
Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii (APFP) atrage atenţia asupra potenţialelor deficienţe în sistemul de supraveghere a administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2, potrivit......
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii precum buyback sau plata în rate
Vodafone lansează platforma EasyTech cu noi game de produse IoT și gadgeturi, iar clienții vor beneficia și de servicii ...
Vodafone lansează platforma comercială EasyTech, care aduce o gamă extinsă de produse atât în magazinul online, cât ...
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
România se grăbește să stocheze gaze. Jumătate din producția internă de acum se înmagazinează
Astăzi, se înmagazinează pentru iarnă jumătate din producția internă de gaze a țării, în condițiile în care gradul ...
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
O nouă creştere, noi recorduri pentru ROBOR – 5.07.2022
ROBOR creşte şi marţi, 5 iulie 2022, şi atinge noi recorduri.