Cooler laptop: funcționează cu adevărat să îți răcească laptopul?

Laptopurile au tendința de a se încălzi destul de repede. Cum poți să le învinovățești? Laptopurile sunt folosite acum pentru o mulțime de activități de înaltă performanță și cu grafică înaltă care necesită multă putere de procesare și viteză de RAM.
Ion Dobreanu - sâm, 19 nov. 2022, 11:15
Cooler laptop: funcționează cu adevărat să îți răcească laptopul?

Acesta este motivul pentru care laptopurile se încălzesc atât de tare după ce le folosești încontinuu ore în șir. PC-urile de birou merg mai ușor, deoarece procesoarele sunt prevăzute cu ventilatoare de răcire care pot reduce într-o oarecare măsură cantitatea de încălzire.

Cu toate acestea, având în vedere că tehnologia se îmbunătățește pe zi ce trece, există o soluție similară pentru laptopuri, care este cunoscută sub numele de cooler laptop. Aceste plăcuțe funcționează cam la fel ca ventilatoarele de răcire din CPU-urile desktop. Dar adevărata întrebare este: funcționează ele cu adevărat?

Dacă vrei să afli dacă un cooler pentru laptop merită cu adevărat cumpărat, continuă să citești acest articol.

Cum funcționează un cooler laptop?

Un cooler laptop este, în esență, o plăcuță pe care poți așeza laptopul și, de fiecare dată când laptopul se încălzește, ventilatoarele din interiorul plăcuței încep să circule aer rece către laptop. Nivelul de răcoare al plăcuței de răcire a laptopului poate fi ajustat și poate trece suficient aer pentru a calma laptopul.

Prin răcirea laptopului, acesta poate îmbunătăți de fapt performanța acestuia și poate oferi o mai bună experiență de utilizare. Atunci când laptopul este răcit, acesta procesează informațiile mai rapid și mai convenabil, spre deosebire de momentul în care începe să se supraîncălzească.

Gândește-te la un covor de răcire ca la un ventilator sau ca la un aparat de aer condiționat pentru locul de muncă. Să spunem că vremea este foarte caldă și ai nevoie de aer rece pentru a funcționa mai bine. Odată ce briza ușoară de la aerul condiționat te lovește, ești mai performant, nu-i așa? Același lucru este valabil și pentru un laptop și un covor de răcire.

Există două moduri în care funcționează un cooler laptop: suportul de răcire activ și pasiv.

Suporturile de răcire active au acele ventilatoare încorporate pentru a asigura răcirea. Aceste ventilatoare din suportul de răcire reglează temperatura de dedesubt, astfel încât laptopul să nu se supraîncălzească.

Pe de altă parte, scopul plăcuțelor de răcire pasivă este de a îndepărta aerul din laptop sau de a folosi materiale conductoare de căldură pentru a proteja dispozitivul de a se încălzi alarmant. O placă de răcire pasivă pentru laptop nu are ventilatoare de răcire sau alte părți mobile. Spre deosebire de o placă de răcire activă pentru laptop, cele pasive ridică laptopul pentru a avea un flux de aer mai bun dedesubt.

Funcționează cu adevărat un cooler laptop?

Da, pe scurt, un cooler laptop chiar funcționează. Cel puțin într-o anumită măsură. Coolerele laptop sunt capabile să scadă temperatura unui laptop încălzit cu câteva grade. Iar scăderea medie a temperaturii cauzată de un pad de răcire bun este de 14 grade. Dar există unele tampoane de răcire care pot scădea temperatura chiar și cu 30 de grade!

Dacă ai de gând să cumperi un cooler laptop

Dacă vrei să cumperi un cooler laptop, iată câteva sfaturi prietenești pentru a te ajuta să obții cel mai bun raport calitate-preț.

În primul rând, nu există niciun motiv pentru a plăti mult pentru un cooler laptop. Tehnologia unui covor de răcire este simplă – este un suport pentru laptop cu câteva ventilatoare montate pe el. Nu există niciun secret care să facă acest design de bază semnificativ mai eficient.

În al doilea rând, uită-te la modul în care îl vei folosi. Dacă ai nevoie de ce ceva ce poți lua cu tin în deplasare, caută un cooler laptop care este suficient de mic și ușor pentru a încăpea în geanta laptopului. Adaptează designul la utilizarea pe care o ai și vei avea o experiență mai bună în general.

În al treilea rând, caracteristicile fac diferența, chiar și atunci când răcirea nu o face. Dacă vrei să obții cel mai bun raport calitate/preț pentru banii tăi, ia în considerare un cooler laptop cu un hub USB încorporat.

Iar dacă vrei și mai mult confort de la utilizarea unui laptop, ia în considerare o tastatură wireless pe care să o poți folosi și de la distanță.

Te-ar mai putea interesa și
Update: O decizie așteptată. Conducerea AMEPIP, președintele și cei doi vicepreședinți, a demisionat astăzi. Va fi selectată o nouă echpă managerială
Update: O decizie așteptată. Conducerea AMEPIP, președintele și cei doi vicepreședinți, a demisionat astăzi. Va fi ...
Update: Mihai Precup, fostul preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, a declarat marţi că demisia sa din funcţia de şef al AMEPIP......
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului ...
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală ...
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...