Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”

Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de tone de legume și fructe, față de 5.000 de tone în 2017, la înființare. Aproximativ 140 de familii de fermieri din județul Giurgiu livrează către magazinele Carrefour din sudul, estul și nordul țării, astfel că în București produsele ajung chiar și în 6 ore de la recoltare. "Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației", spune Doru Buturugă, membru-fondator al Cooperativei Vărăști.
Alina Stanciu - Dum, 26 iun. 2022, 22:21
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer.

Cooperativa Vărăști, prima astfel de entitate înființată de un retailer în colaborare cu producătorii locali, a ajuns, la aproximativ cinci ani de la înființare, să livreze anual către Carrefour peste 7.000 de tone de legume și fructe, față de 3.500 de tone în primul an. În cei 5 ani de activitate, Vărăști a furnizat Carrefour, care deține 20% dintre părțile sociale ale cooperativei, peste 30.000 de tone de fructe și legume proaspete, pe parcursul întregului an, existând și verdețuri furnizate pe timp de iarnă (salată, usturoi verde, ceapă verde, etc.). Practic, de la patru familii din Vărăști care s-au asociat cu Carrefour în 2017, acum 140 de familii din zonă aprovizionează magazinele Carrefour din sudul, estul și nordul țării. În București, produsele ajung chiar și în șase ore de la recoltare, în timp ce în restul țării ajung în maximum 48 de ore.

„În fiecare an cooperativa s-a extins, pe măsură ce vecini și alți fermieri din zonă s-au convins că pot lucra mai liniștiți într-o cooperativă – de exemplu, pot avea în sfârșit o zi liberă, ceea ce în agricultură nu exista înainte, dar mai ales, pot să își planifice producția astfel încât să nu mai aibă producții semnificativ peste cerere și, mai ales, să-și ia grija de la vânzarea producției, concentrându-se pe ce știu ei mai bine – să cultive”, a explicat pentru Economica Doru Buturugă (foto), membru-fondator al Cooperativei Vărăști.

Potrivit acestuia, în perioada aceasta, membrii cooperativei, ca toți fermierii,  sunt supuși presiunilor inflaționiste, astfel că sunt nevoiți să reducă din marjele de profit.

„Pentru o relație care să fie în beneficiul tuturor celor implicați, noi, Carrefour și, nu în ultimul rând, clienții, costul cu care Carrefour achiziționează produsele noastre, dar și costul la raft al produselor noastre trebuie să ajungă la un nivel echilibrat. Prin urmare, atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației. Cel mai important lucru pentru un fermier este să știe că și-a vândut toată marfa, astfel încât ne concentrăm pe soluții care să fie potrivite pentru toate părțile implicate”, a adăugat fermierul.

În momentul de față, în afară de Cooperativa Vărăști care livrează cele mai mari cantități, Carrefour cumpără legume și fructe de la alte 14 cooperative, dintre care  Zarand este și parteneră ( dar nu este deținută de Carrefour). În total,  peste 1.300 de producători români își vând marfa către Carrefour, printre furnizori existând și producători neasociați. Dintre aceștia, peste jumătate livrează la un număr redus de magazine Carrefour din vecinătatea lor.

Compania are însă în plan să extindă zona de parteneriate cu noi cooperative în perioada următoare.

„Cooperativa Vărăști s-a aflat constant în creștere de la înființarea sa în 2017, fapt susținut și de extinderea cooperativei la nivel de fermieri și portofoliu de produse cultivate. Anul trecut, cifra de afaceri s-a menținut la aceleași valori comparativ cu anul anterior, pe fondul contextului pandemic, precum și a restricțiilor pe finalul anului. În prezent, reluăm trendul ascendent pe care l-am avut per total, cu rezultate foarte bune vizibile în ultimele două luni – creșteri de 25% ale cifrei de afaceri”, a declarat Radu Gherman, Director Achiziții Produse Proaspete, Carrefour România, pentru Economica.

Deschid magazine și în funcție de producătorii din zonă

Potrivit acestuia, și comportamentul consumatorului a permis creșterea business-ului cooperativei Vărăști, existând un apetit ridicat pentru produse crescute local. De aceea, retailerul ia întotdeauna în calcul producătorii locali în planul de expansiune a rețelei de magazine, astfel că fiecare deschidere vine cu noi parteneriate cu producători locali și regionali. Scopul este ca 100% dintre produsele de sezon să fie acoperite local.

„Anul acesta, vom atinge din nou acest procent pentru soiurile care pot fi cultivate aici. (…) Produsele locale sunt prin esență mai proaspete, lanțul lor de aprovizionare este mai scurt și, prin urmare, generează un impact redus asupra mediului, iar prin achiziția lor putem susține împreună fermierii români și economia locală, creând astfel un cerc virtuos. Este important ca și consumatorii să cumpere preponderent produse de sezon, pentru a susține producătorii și a preîntâmpina exacerbarea unor dificultăți prin care aceștia trec în anii în care producția este mai mare decât cea anticipată, pentru că în agricultură rămâne un element de imprevizibilitate din cauza condițiilor climatice”.

Potrivit managerului Carrefour, nu există niciun ordin de mărime pentru ca producătorii să fie listați pe rafturile Carrefour. Condițiile gravitează mai degrabă în jurul calității (ambalare, fișă tehnică, constanța în păstrarea calității pe perioada în care livrează) și a cerințelor legale.

„Principiul pe care îl promovăm în toate relațiile cu furnizorii noștri este cel de planificare, cu atât mai important când vine vorba de produse de sezon”, a mai adăugat managerul.

Investiții într-un al doilea depozit la Vărăști

În calitate de asociat, Carrefour a și investit la Vărăști unde a construit un depozit de 300 mp, cât și o flotă de mașini dedicate care susțin și câte două livrări pe zi în hypermarketurile și o parte din supermarketurile din București. De asemenea, retailerul are în plan pentru perioada 2022-2023 investiția într-un nou depozit la Vărăști, de 500 de metri pătrați. Acesta va permite depozitarea unor volume mai mari de produse și, implicit, transportarea lor mai frecventă de la cooperativă direct către magazine.

„Pe lângă investițiile financiare, avem și o componentă non-financiară, care este fundamentul pentru astfel de parteneriate întrucât asigură educația pentru moduri de lucru actualizate și colaborări pe termen lung. Încă de la început, am susținut fermierii prin know-how pentru navigarea legislației, planificarea producției, relația cu retailul modern. Această investiție este continuă. Planificarea producției este un termen cheie aici, fiind un principiu pe care îl promovăm în toate relațiile cu furnizorii noștri. Este vorba de asumarea anumitor cote de produse, în funcție de cererea consumatorilor, care fluctuează pe parcursul anului. O planificare bună este în beneficiul fermierilor, care astfel se asigură că nu rămân cu cantități mari de produse necumpărate, pentru care ar fi nevoiți să reducă prețul.”, mai explică Gherman.

De anul trecut, Carrefour a început colaborarea și cu un inginer agronom pentru a putea reduce tratamentele chimice aplicate culturilor, aceasta fiind o direcție a companiei  la nivel global. În plus, un buyer dedicat din echipa de achiziție Carrefour lucrează la Vărăști pentru a putea gestiona relația cu membrii cooperativei, identificând noi oportunități.

Carrefour România operează 368 de magazine la nivel național și un magazin online și a raportat în primul trimestru al acestui an o creștere în termeni comparabili de 1,6% față de perioada similară a anului trecut, până la 555 milioane de euro, trend influențat și de redeschiderea magazinelor tip mall unde compania operează hypermarketuri.

sursă foto: www.revista-ferma.ro

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...