Coreea de Nord a lansat o rachetă ce a trecut pe deasupra Japoniei. Reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU

Economica.net
29 08. 2017
nk_missile_trump_tw_79553600

Potrivit televiziunii japoneze NHK, racheta s-a rupt în trei bucăţi şi a căzut la 1.180 de kilometri est de Insula Hokkaido, scrie News.ro.

Acest tir de rachetă a reprezentat o ameninţare gravă la adresa Japoniei, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, potrivit DPA.

Guvernul japonez a îndemnat populaţia din zonă, prin intermediul sistemului de alertă J-Alert, să ia măsuri de precauţie.

Armata niponă nu a încercat să o doboare când a trecut peste teritoriul Japoniei, în jurul orei locale 6.07 (00.07 ora României), a declarat ministrul Apărări, Itsunori Onodera, precizând că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi şi a căzut în apă.

Experţii spun că sistemele japoneze şi sud-coreene care sunt construite pentru a intercepta rachete ar întâmpina dificultăţi în a doborî o rachetă care zboară direct pe deasupra teritoriului lor, scrie News.ro.

Posturile de radio şi televiziune din Japonia şi-au întrerupt programele obişnuite pentru a anunţa “Alertă J”, avertizând oamenii în legătură cu racheta. Trenurile de mare viteză şi-au întrerupt temporar circulaţia, iar la megafoanele din oraşele de pe insula Hokkaido au răsunat alarme.

Statul Major sud-coreean a anunţat că proiectilul a fost tras din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, imediat înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României).

Pentagonul a confirmat că tirul nord-coreean a survolat Japonia

”Racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor terestre (US Army), colonelul Rob Manning, citat de CNN.

”Evaluăm această lansare”, a adăugat el.

Phenianul a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Kangwon.

Preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter o ”fotografie divulgată” care surprinde tirul nord-coreean de marţi.

Tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite au scăzut după săptămâni de ameninţări.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că va lansa rachete în mare, în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, iar preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul cu ”focul şi furia” în cazul în care ameninţă Statele Unite.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta despre cea mai recentă lansare de rachetă din partea Coreei de Nord, în timp ce liderii din regiune condamnă acţiunea “necugetată” a Phenianului, relatează Reuters.

“Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor.

Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.

“Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice”, a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.

La Washington, Pentagonul a confirmat că racheta a zburat pe deasupra Japoniei, dar a dat asigurări că nu a reprezentat un pericol pentru America de Nord şi a anunţat că strânge informaţii suplimentare.

Premierul australian Malcolm Turnbull a insistat ca Beijingul, principalul aliat şi partener comercial al Phenianului, să exercite presiuni mai mari pentru rezolvarea crizei.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a ameninţat că va lansa patru rachete Hwasong-12 în mare, în apropiere de teritoriul american Guam, din Pacific. Ameninţarea a venit după ce preşedintele american Donald trump a avertizat Phenianul că se va confrunta cu “foc şi furie”.

Coreea de Nord a efectuat zeci de teste balistice sub conducerea lui Kim Jong-un, dintre care cel mai recent sâmbătă, însă lansarea de proiectile deasupra Japoniei este rară.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate luna aceasta noi sancţiuni vizând răspunsuul Coreei de Nord la două teste cu rachetă cu rază lungă de acţiune, în iulie.