Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de AFP.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 05:50
Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit

Racheta „a fost lansată”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.

Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).

Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.

„O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor”, a explicat biroul premierului.

Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA,că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

„Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) la 12 decembrie a reuşit” şi „satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a precizat agenţia.

Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.

Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui „program special”.

Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.

NORAD anunţă că Phenianul „pare” să fi plasat un obiect pe orbită

Comandamentul nord-american de apărare aeriană (NORAD) a anunţat că Phenianul pare să fi reuşit, miercuri, să plaseze pe orbită un obiect, după un tir de rachetă, despre care Statele Unite au afirmat că au „luat notă” şi „supraveghează situaţia”, relatează AFP.

„Potrivit indiciilor iniţiale, racheta a lansat un obiect care s-a instalat pe orbită”, a declarat NORAD într-un comunicat.

Coreea de Nord a trimis în spaţiu, miercuri, pentru prima dată cu un aparent succes, un lansator de satelit considerat de comunitatea internaţională o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

„Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) a reuşit”, iar „satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a anunţat agenţia de presă oficială a regimului nord-coreean KCNA.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au „luat notă” de tirul de rachetă al Coreei de Nord şi „supraveghează situaţia”, a anunţat marţi seara un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.

„Am luat notă de lansare şi supraveghem situaţia”, a declarat pentru AFP acest oficial, în prima reacţie americană la tirul de rachetă nord-coreean.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...