Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare – oficiali americani

Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare, pe coasta de est, au anunţat luni oficiali americani, în contextul unei scăderi a tensiunilor în peninsulă, deşi Phenianul a ameninţat marţi, din nou, Seulul cu represalii, relatează AFP.
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 08:44
Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare - oficiali americani

Aceste rachete, de tip „Musudan”, erau pregătite să fie lansate în orice moment, dar au „fost retrase” din instalaţia de lansare, a declarat luni seara pentru AFP un oficial din domeniul apărării americane, sub protecţia anonimatului.

Acest gest al Coreei de Nord arată că nu mai există o ameninţare iminentă de lansare de rachete, iar Phenianul va fi nevoit să refacă numeroase pregătiri pentru a putea fi din nou pregătit să lanseze rachete, afirmă doi oficiali americani.

Între numeroasele ameninţări proferate în ultimele săptămâni de către Coreea de Nord, Phenianul a mobilizat două rachete de tip Musudan pe coasta de est, determinând Statele Unite şi aliaţii săi Japonia şi Coreea de Sud să adopte măsuri în cazul unui tir.

Tokyo şi Seulul şi-au sporit apărarea antirachetă, în timp ce armata americană a mobilizat două distrugătoare echipate cu arme antirachetă şi radare puternice pentru a contracara o posibilă lansare.

Însă Coreea de Nord nu a trecut la acţiune, iar tensiunea a scăzut în peninsulă în ultima perioadă. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, „pauza în provocări” a Phenianului reprezintă o evoluţie pozitivă.

În schimb, armata nord-coreeană a ameninţat marţi Seulul cu represalii imediate dacă „un singur obuz” cade în apele sale în cursul manevrelor militare comune americano-sud-coreene, în curs.

Trupe nord-coreene au primit ordinul să „reacţioneze imediat în cazul în care cade un singur obuz” de partea nord-coreeană a frontierei maritime dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Iar dacă americanii şi sud-coreenii reacţionează, la rândul lor, atunci insulele sud-coreene de la frontieră vor fi „pradă unei mări de flăcări”, a avertizat comandamentul armatei, recurgând la un vocabular inflamat, dar obişnuit pentru Coreea de Nord.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune teoretică de peste 5.500 de kilometri, potrivit unor militari, un lucru ce ar părea să permită Coreei de Nord să poată atinge continentul american. Însă analiştii nu sunt cu toţii de acord, unii apreciind că Phenianul nu le-a testat vreodată în condiţii reale.

Potrivit Pentagonului, Coreea de Nord dispune, în schimb, de câteva sute de rachete cu rază medie de acţiune, capabile să atingă Japonia şi Coreea de Sud.

Preşedintele american Barack Obama o primeşte marţi pe preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye.

Ea s-a aflat luni la New York, unde s-a întâlnit cu compatriotul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Criza din Peninusla Coreea a dominat discuţiile între Ban Ki-moon, un fost ministru sud-coreean de Externe, şi Park Geun-hye .

El „a felicitat-o pe preşedintă pentru răspunsul ferm, dar măsurat, faţă de acţiuni recente provocatoare” din partea Coreei de Nord, a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul general al ONU a salutat „hotărârea (preşedintei) de a soluţiona divergenţele între cele două Corei prin încredere şi dialog”. De asemenea, el şi-a reafirmat voinţa de a „contribui la diminuarea tensiunilor” în peninsulă şi şi-a exprimat din nou îngrijorarea faţă de „situaţia alimentară gravă” din Coreea de Nord, a adăugat Nesirky.

Park Geun-hye a subliniat, la rândul său, că va continua politica de dialog şi schimburile cu nord-coreenii, cu scopul de reduce tensiunile, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
DSP: Incidenţa COVID în Bucureşti este duminică de 16,38 la mia de locuitori
DSP: Incidenţa COVID în Bucureşti este duminică de 16,38 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti, de 16,38 de cazuri la mia de locuitori, ...
Bursa de la Bucureşti a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare în această săptămană
Bursa de la Bucureşti a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare în această săptămană
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 908,6 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,41%, în această săptămână, ...
CNCAV: 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri până duminică
CNCAV: 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri până duminică
Un număr de 45.331 de persoane au fost vaccinate în Capitală de vineri, ora 8,00, până duminică, la aceeaşi oră, ...