Coreea de Nord ameninţă cu retragerea muncitorilor săi din complexul industrial Kaesong

Coreea de Nord a ameninţat joi cu retragerea celor 53.000 de muncitori nord-coreeni din complexul industrial intercoreean Kaesong, situat pe teritoriul său, după ce a interzis accesul personalului sud-coreean, relatează AFP.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 06:46
Coreea de Nord ameninţă cu retragerea muncitorilor săi din complexul industrial Kaesong

„Dacă marionetele sud-coreene şi presa conservatoare continuă să denigreze (Phanianul), vom ordona tuturor muncitorilor noştri să ne retragă din (complexul) Kaesong”, a anunţat Comitetul Nord pentru Reunificarea Paşnică a Coreei, o agenţie guvernamentală însărcinată cu propaganda.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comitetului, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, este vorba despre o măsură de retorsiune, după ce Seulul a anunţat că are un plan de urgenţă ce prevede o operaţiune militară destinată protejării muncitorilor sud-coreeni de la Kaesong.

„Închiderea completă a complexului ar putea să devină o realitate”, declarat el.

După ameninţări de natură militară, Phenianul a optat, săptămâna aceasta, să introducă complexul industrial Kaesong în schimbul dur de replici cu Coreea de Sud şi Statele Unite, în pofida consecinţelor pe care o închidere le va avea pentru angajaţii săi, într-o ţară cu o economie vlăguită, ruinată din cauza izolării şi militarizării.

Coreea de Nord a împiedicat joi, pentru a doua zi consecutiv, sute de angajaţi sud-coreeni să pătrundă în complex.

Phenianul a informat Seulul miercuri despre oprirea navetei zilnice a sud-coreenilor la Kaesong, un simbol al unor încercări de apropiere între cele două ţări, complexul fiind situat pe teritoriul Coreei de Nord la aproximativ zece kilometri de frontieră.

Agenţia Yonhap a scris joi că nord-coreenii au adresat un ultimatum muncitorilor şi cadrelor sud-coreene ce se aflau în continuare în complex, ordonându-le să plece până la 10 aprilie, dar Guvernul a dezminţit. În total, 812 de sud-coreeni se aflau joi la prânz în complex, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării, însărcinat cu afacerile intercoreene.

„Autorităţile din (Coreea de) Nord doar au cerut mai multor întreprinderi prezente la Kaesong să le predea o listă cu angajaţii ce urmează să plece către Seul până la 10 aprilie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

O sursă preţioasă de devize străine, de care Coreea de Nord are mare nevoie, complexul Kaesong a rămas deschis mereu, în pofida unor crize repetate în peninsulă, cu excepţia unei singure zile, în 2009. Phenianul a blocat atunci accesul în complex, în semn de protest faţă de manevre militare comune americano-sud-coreene.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...