Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear „preventiv”

Coreea de Nord a ameninţat joi cu lansarea unui "atac nuclear preventiv", fără a preciza ţinta, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a intensifica sancţiunile împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear al său, relatează AFP.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 09:49
Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear

Coreea de Nord a ameninţat joi cu lansarea unui „atac nuclear preventiv”, fără a preciza ţinta, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a intensifica sancţiunile împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear al său, relatează AFP.

După ce a amplificat tensiunea ameninţând cu denunţarea unui acord de armistiţiu ce punea capăt Războiului din Coreea, în 1953, regimul nord-coreean şi-a intensificat din nou retorica belicoasă.

„Atât timp cât Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţele noastre armate revoluţionare îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.

Phenianul a ameninţat că un al doilea război în Coreea este „inevitabil”, după ce Washingtonul şi Seulul au refuzat să anuleze amplele manevre militare comune prevăzute săptămâna viitoare.

Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului unic, a agitat ameninţarea cu un „război termonuclear”. „Războiul nu se va limita la Peninsula Coreeană”, a avertizat publicaţia, referindu-se la arsenalul balistic al ţării, capabil, în opinia sa, să lovească teritoriul american, îndeosebi insulele din Pacific.

Consiliul de Securitate urmează să se reunească joi dimineaţa la New York, pentru a vota un text propus de Washington şi Beijing ce impune noi sancţiuni Coreei de Nord, în încercarea de a o împiedica să obţină tehnologia necesară dezvoltării programului nuclear şi balistic.

Este vorba despre blocarea oricărei relaţii financiare, inclusiv a transferurilor de fonduri în numerar, în cazul în care aceste tranzacţii riscă să servească eforturilor Phenianului de a se dota cu arme atomice şi cu rachete cu rază lungă de acţiune.

După anunţul celui de-al treilea test nuclear nord-coreean, după cele din 2006 şi 2009, Consiliul de Securitate şi-a anunţat intenţia de a lua „măsuri adecvate” într-o nouă rezoluţie.

Potrivit ambasadorului rus la ONU Vitali Ciurkin, votul rezoluţiei ce introduce noile sancţiuni urmează să aibă loc către ora locală 10.00 (17.00, ora României). Niciuna dintre cele 15 ţări din Consiliu nu a cerut modificări majore ale proiectului propus de Washington şi Beijing, a precizat el.

După o serie de sancţiuni adoptate începând din 2006 – în răspuns la teste nucleare şi lansări de rachete balistice nord-coreene – fără efect asupra regimului de la Phenian, ambiţia acestei rezoluţii este de a întrerupe sursele de finanţare ale programelor nucleare şi balistice ale Phenianului, potrivit unor diplomaţi.

Ea va amplifica totodată sancţiunile existente prin extinderea listei companiilor şi oficialilor nord-coreeni afectaţi de blocarea bunurilor sau interdicţia de a călători. Diplomaţii nord-coreeni vor fi puşi sub supraveghere.

Coreea de Nord a efectuat cu succes, în decembrie, lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune în cadrul unei misiuni în domeniul spaţial, potrivit Phenianului, în opinia occidentalilor un test de rachetă cu rază lungă de acţiune. Două luni mai târziu, regimul a efectuat al treilea test nuclear, provocând furie în rândul comunităţii internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la începutul acestei zile. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei, dar a rămas peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...