1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Coreea de Nord: Înainte de orice discuţie, Washingtonul vrea oprirea testelor nucleare nord-coreene

Oprirea testelor nucleare nord-coreene este prima condiţie prealabilă pentru ca Statele Unite să accepte să discute cu regimul de la Phenian, a afirmat, duminică, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, transmite AFP.

07 ian, 2018 | Agerpres

Nord-coreenii "trebuie să oprească testele. Ei trebuie să fie de acord să vorbească despre interzicerea armelor lor nucleare", înainte de orice discuţie, a explicat Haley, într-un interviu la ABC News.

Diplomata americană a subliniat că oprirea testelor nucleare ar trebui să dureze "o perioadă suficient de lungă" înainte ca negocierile să poată trece într-o "etapă următoare".

"Asta nu se va face de azi pe mâine", a arătat Nikki Haley. Donald Trump a indicat că noi "am putea vorbi la un moment dat cu Coreea de Nord, dar multe lucruri trebuie să se întâmple înainte", a adăugat reprezentanta SUA la Naţiunile Unite.

Cu o zi înainte, Donald Trump indicase că este gata să discute cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, în timp ce speranţe timide ale unei destinderi între cele două state coreene au apărut la sfârşitul săptămânii după luni de escaladare şi retorică ameninţătoare între Phenian şi Washington.

Coreea de Nord a efectuat în ultimele luni mai multe lansări de rachete, iar, în septembrie, un al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

În mesajul său de Anul Nou, a asigurat că Phenianul şi-a atins obiectivul de a deveni stat nuclear.

Nikki Haley a apărat declaraţiile puternice ale preşedintelui Trump, care au contribuit la escaladarea tensiunilor cu Phenianul, notează AFP, care aminteşte că liderul de la Casa Albă ameninţase inclusiv cu "distrugerea totală" a Coreei de Nord în caz de atac asupra Americii sau aliaţilor săi.

"Este foarte important să nu îl lăsăm să devină atât de arogant încât să nu realizeze ce s-ar întâmpla cu adevărat dacă ar declanşa un război nuclear", a spus Nikki Haley, cu referire la Kim Jong-Un.

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite a salutat de asemenea apropiatele discuţii intercoreene dedicate unei participări a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă, competiţie care începe pe 9 februarie la Pyeongchang, în Coreea de Sud, apreciind că "este bine pentru Statele Unite ca acestea (cele două Corei) să reia discuţiile".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO