Coreea de Nord înlocuieşte piesele defecte ale rachetei sale cu ajutorul Iranului

Coreea de Nord încearcă să înlocuiască partea defectă a rachetei sale cu ajutorul unor experţii iranieni, pentru a o putea lansa cât mai curând, informează, luni, presa sud-coreeană, citată de AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 12:14
Coreea de Nord înlocuieşte piesele defecte ale rachetei sale cu ajutorul Iranului

Phenianul a anunţat, duminică, amânarea lansării rachetei sale, programată inţial între 10 şi 22 decembrie, din cauza unor probleme tehnice.

Cotidianul Chosun Ilbo a relatat, luni, în baza unor imagini din satelit, că partea defectă a rachetei este înlocuită.

„A fost observat un al treilea etaj nou la racheta din trei trepte, Unha-3, care a fost transportat, duminică după-amiaza, de la o uzină (…) către staţia de lansare”, a declarat ziarul, citand o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Agenţia sud-coreeană Yonhap, de asemenea, citează o altă sursă oficială, conform căreia, o piesă de schimb de natură nespecificată a fost transportată. „Noi trebuie să analizăm, pentru a vedea dacă este vorba despre etajului trei al rachetei sau de alte părţi”, informează sursa.

Cotidianul Chosun Ilbo, cunoscut pentru acoperirea sa din Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări din lume, a afirmat că un grup de experţi iranieni se află în prezent la faţa locului pentru a ajuta la pregătirile de lansare.

„Un automobil (…) a fost observat făcând curse între zona de locuinţe şi staţia de lansare. Acesta ar transporta experţi iranieni”, afirmă cotidianul, citând o sursă oficială din Coreea de Sud.

„Se pare că legătura dintre Coreea de Nord şi Iran, în ceea ce priveşte rachetele, care a început în anii ’80, este mult mai strânsă, decât s-a presupus până în prezent „, a adăugat sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Experţii iranieni au fost invitaţi de către Phenian, după eşecul de lansare a unei rachete nord-coreene în aprilie 2012, informează cotidianul.

La începutul lui decembrie, agenţia japoneză Kyodo cita o sursă diplomatică occidentală care afirma că în octombrie Iranul a trimis personal militar în Coreea de Nord, pentru a consolida cooperarea în domeniul nuclear şi cel al rachetelor.

Teheranul şi Phenianul se află sub incidenţa sancţiunilor internaţionale, fiind suspectate de dezvoltarea unui program nuclear în scopuri militare. De asemenea, cele două ţări manifestă o animozitate crescută faţă de SUA.

Oficialii americani cred că Iranul a achiziţionat de la Coreea de Nord materiale pentru construirea unor rachete balistice, potrivit unor telegrame diplomatice americane din 2010.

Phenianul a anunţat lansarea viitoare a unei rachete, pentru a amplasa un satelit civil pe orbită, proiect condamnat de către o mare parte a comunității internaţionale, care presupune că, de fapt, nord-coreenii vor să realizeze un test al rachetei balistice, interzisă prin sancţiuni de către ONU.

Coreea de Nord a anunţat că lansarea, planificată iniţial pentru zilele următoare, a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Iranul este suspectat de marile puteri că vrea să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, condamnat prin şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru prevăd sancţiuni. Iranul a negat întotdeauna aceste acuzaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Divizia auto a grupului Rădăcini, controlat de omul de afaceri Ali Madadi, va avea de la începutul lui 2022 un nou CEO ...
Producția de mașini din Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din octombrie 1956 încoace
Producția de mașini din Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din octombrie 1956 încoace
Producția de mașini din Marea Britanie a coborât cu 41% în luna octombrie, până la cel mai scăzut nivel din octombrie ...
Uzina Concordia Câmpina vinde un imobil din portofoliu şi terenuri adiacente cu 912.000 de euro
Uzina Concordia Câmpina vinde un imobil din portofoliu şi terenuri adiacente cu 912.000 de euro
Uzina Concordia, specializată în producţia confecţiilor metalice sudate, şi deţinută de Vasile şi Silviu-Marcel Bratu, ...