Coreea de Nord îşi anunţă intenţia de a efectua un test nuclear

Coreea de Nord şi-a anunţat joi intenţia de a efectua un nou test nuclear, fără a oferi un calendar, ca răspuns la sancţiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică, relatează AFP.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 06:59
Coreea de Nord îşi anunţă intenţia de a efectua un test nuclear

„Sateliţii şi propulsoarele cu rază lungă de acţiune pe care vom continua să îi lansăm şi testul nuclear de înalt nivel pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite”, a anunţat Comisia de apărare naţională într-un mesaj difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

„Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte”, a adăugat aceasta.

Acest text intitulat „Declanşarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea naţiunii şi poporului”, nu conţine niciun indiciu cu privire la data la care ar urma să fie efectuat testul.

Documentul nu explică nici semnificaţia expresiei „nivel înalt”, dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenţionează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu.

„Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogăţit (UHE) pentru test”, a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.

Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu îşi pună în aplicare ameninţările.”Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată”, a declarat el.

Împins de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marţi o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii.

Regimul comunist şi-a reafirmat câteva ore mai târziu ambiţiile nucleare şi intenţia de a continua testele nucleare.

„Vom lua măsuri concrete pentru creşterea şi întărirea forţelor noastre militare de autoapărare, inclusiv disuasiunea nucleară”, a reacţionat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe.

Un nou test nuclear ar fi al treilea după cele din 2006 şi 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sancţiuni.

„Respingem categoric orice rezoluţii ilegale şi perfide adoptate de Consiliul de Securitate”, a reiterat joi Comisia de Apărare Naţională.

Rezoluţia 2.087, adoptată în unanimitate „condamnă tirul” din 12 decembrie efectuat de Phenian „folosind tehnologia rachetelor balistice”, apreciind că acesta contravine rezoluţiilor din 2006 şi 2009.

Consiliul „cere” Phenianului să „nu recurgă la niciun nou tir nuclear sau tir care foloseşte tehnologia rachetelor balistice”. Acesta „s-a declarat hotărât să ia măsuri decisive” în caz de încălcare.

La încheierea votului, ambasadoarea americană Susan Rice a afirmat că Phenianul „va plăti un preţ din ce în ce mai ridicat” dacă va alege confruntarea cu comunitatea internaţională.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, care citează serviciile de informaţii sud-coreene, Phenianul şi-a încheiat pregătirile tehnice în vederea testului care ar putea avea loc în zilele următoare.

La sfârşitul lui decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazându-se pe imagini din satelit că Phenianul este aproape gata să efectueze un al treilea test nuclear.

China, principalul său aliat, a făcut apel la rezervă, miercuri, din partea tuturor părţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...