Coreea de Nord se pregăteşte pentru reforme economice

Parlamentul Coreii de Nord urmează să se reunească marţi pe fondul zvonurilor insistente legate de voinţa tânărului lider al acestei ţări comuniste şi foarte sărace de a promova reforme economice, notează AFP.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 05:25
Coreea de Nord se pregăteşte pentru reforme economice

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) are una dintre cele mai controlate economii ale lumii, iar populaţia sa care trăieşte în afara capitalei se confruntă adeseori cu lipsa alimentelor, din cauza deceniilor de administrare defectuoasă, izolaţionism, fără a pune la socoteală sancţiunile internaţionale pentru programul său nuclear, scrie Agerpres.

Observatorii şi presa din Coreea de Sud consideră că parlamentul, care nu face decât să confirme deciziile elitei conducătoare, ar putea aproba demararea reformelor dorite de noul lider, Kim Jong-Un.

Printre acestea s-ar putea afla măsuri pentru a-i stimula pe muncitori şi ţărani să crească productivitatea muncii lor, cum ar fi de exemplu posibilitatea ca un agricultor să păstreze o parte a recoltei sale pentru a o vinde ca particular, în loc să fie cedată integral statului.

Kim Jong-Un, în vârstă de aproximativ 30 de ani – data sa de naştere nu a fost dezvăluită -, a preluat conducerea ţării după decesul tatălui său, în decembrie 2011.

În repetate rânduri, el a subliniat necesitatea de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale compatrioţilor săi.

„Reformele sunt întotdeauna un pariu riscant într-o ţară închisă şi totalitară. Însă Jong-Un pare să aibă suficientă încredere în stabilitatea poziţiei sale de lider pentru a pune în practică un nou sistem”, a declarat Yang Moo-Jin, de la Universitatea de studii nord-coreene din Seul.

„Nu am o idee foarte clară /despre ce se petrece/, dar avem mai multe semnale ce ne indică că se petrec schimbări în sistemul economic nord-coreean, pentru a oferi mai multă autonomie uzinelor şi întreprinderilor”, a adăugat el.

Reforme, limitate, au fost introduse în 2002 pentru a face faţă unei situaţii catastrofale, ca urmare a prăbuşirii subvenţiilor şi ajutoarelor după dezmembrarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.

Regimul de la Phenian a fost cuprins de teamă şi a anulat majoritatea reformelor trei ani mai târziu.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...