Coreea de Nord: Suntem gata. Războiul poate începe în orice moment

Armata nord-coreeană a anunţat joi că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare, relatează AFP.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 04:51
Coreea de Nord: Suntem gata. Războiul poate începe în orice moment

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declară că informează în mod oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi „zdrobite” prin „mijloace de lovire nucleară”.

„Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată”, afirmă armata.

Phenianul a multiplicat provocările, în ultimele săptămâni, şi a ameninţat cu eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Guam, în Pacific.

„Momentul exploziei se apropie repede”, se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de „astăzi” (joi) sau „mâine” (vineri).

„Ţinând cont de această situaţie, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operaţiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice”, se arată în continuare în document.

Armata apreciază că responsabilitatea actualei crize „revine în întregime” Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, şi a unor bombardiere „invizibile” de tip B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.

„Întreaga peninsulă coreeană nu a (mai) fost expusă, niciodată ca acum, unui asemenea pericol de război nuclear”, se avertizează în comunicat.

Pentagonul a declarat miercuri că ia „foarte în serios” ameninţările Coreei de Nord referitoare la lovirea teritoriului american şi Insulelor Guam, declarându-se „pregătit să răspundă oricărei eventualităţi”.

Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă marţi şi a cerut unităţilor sale speciale „strategice” să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Insulelor Guam.

Însă, în pofida unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune la 12 decembrie – considerată de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică -, unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.

De asemenea, Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.

Chuck Hagel: Coreea de Nord reprezintă „un pericol grav şi real”

Ameninţările nucleare proferate de Coreea de Nord reprezintă „un pericol grav şi real” pentru Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite, afirmă secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, citat de AFP.

„Coreea de Nord dispune de o capacitate nucleară şi balistică, iar retorica beligerantă este un pericol real şi o ameninţare la adresa aliaţilor Statelor Unite din regiune”, a afirmat Hagel.

Casa Albă cere Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările

Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă, declarându-şi armata pregătită să declanşeze eventuale lovituri nucleare împotriva Statelor Unite, relatează AFP.

„Am văzut astăzi o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care agită încă o dată o ameninţare neconstructivă”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american de Securitate.

„Aceasta este o nouă declaraţie provocatoare care izolează încă un pic Coreea de Nord de restul comunităţii internaţionale şi subliniază nevoia sa de dezvoltare economică”, a adăugat ea.

„Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale”, a continuat Hayden.

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declară că informează în mod oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi „zdrobite” prin „mijloace de lovire nucleară”. „Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată”, afirmă armata.

Coreea de Nord a ameninţat deja Statele Unite, luna trecută, cu o lovitură nucleară preventivă.

Însă, în pofida faptului că Phenianul a efectuat cu succes un test nuclear în urmă cu câteva săptămâni, majoritatea experţilor afirmă că statul stalinist nu dispune încă de tehnologia care să îi permită să instaleze ogive nucleare pe rachete balistice capabile să atingă baze americane în Pacific sau teritoriul american.

Statele Unite vor amplasa o instalaţie antirachetă pe Insula Guam

Statele Unite vor amplasa, în următoarele săptămâni, o instalaţie antirachetă de tip THAAD pe Insula Guam, în Oceanul Pacific, unde dispun de o importantă bază militară, anunţă Pentagonul, citat de AFP.

Decizia privind sistemul THAAD, capabil să intercepteze o rachetă la înaltă altitudine, a fost anunţată după trimiterea a două distrugătoare Aegis în partea de vest a Oceanului Pacific şi după amplasarea unui radar pe o platformă maritimă în largul Japoniei.

Te-ar mai putea interesa și
Euro a crescut la 4,9360 lei, luni dimineaţă – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,9360 lei, luni dimineaţă – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro creşte la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la început de săptămână. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei şi rămâne peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...