Coreea de Nord susţine că deţine rachete capabile să lovească SUA

Coreea de Nord a anunţat marţi că deţine rachete strategice capabile să lovească teritoriul Statelor Unite, ca răspuns la noul acord între Washington şi Seul pentru creşterea razei de acţiune a rachetelor sud-coreene, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 12:48
Coreea de Nord susţine că deţine rachete capabile să lovească SUA

Într-un comunicat difuzat de către agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, purtătorul de cuvânt al Comisiei Apărării naţionale a declarat că rachetele lor strategice au „în raza de acţiune nu doar forţele americane din peninsula coreeană, ci şi Japonia, Guam (teritoriu american din Pacific, n.r.) şi chiar teritoriul Statelor Unite”.

Phenianul, a adăugat acesta, este pregătit să se confrunte cu orice inamic, „capacitate nucleară contra capacitate nucleară, rachetă contra rachetă”.

Aceste ameninţări au răspuns anunţului făcut duminică de Seul privind concluzia unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acţiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel toată suprafaţa Coreei de Nord.

Raza rachetelor va fi extinsă la 800 de kilometri, faţă de 300 de kilometri în prezent, suficientă de asemenea pentru atingerea unor zone din China şi Japonia.

Statele Unite numără 28.500 de soldaţi pe teritoriul sud-coreean şi garantează o „umbrelă nucleară” în caz de atac. În schimb, Seulul a acceptat să limiteze raza de acţiune a rachetelor sale în 2001 cu scopul de a aplana tensiunile din peninsulă.

Însă în ceea ce priveşte ambiţiile nucleare şi balistice ale Phenianului, Seulul susţinea o prelungire a razei de acţiune a rachetelor sale, iar negocierile au fost accelerate după lansarea – ratată – a unei rachete nord-coreene în aprilie.

Racheta – un Taepodong-2 cu o rază de acţiune de 6.700 de kilometri, conform experţilor – trebuia să pună pe orbită un satelit civil conform Phenianului, însă Seulul, Washingtonul şi aliaţii acestora o considerau o nouă etapă în dezvoltarea unei rachete cu focoasă nucleară, interzisă prin rezoluţiile ONU.

Coreea de Nord încearcă de câteva decenii să îşi îmbunătăţească tehnologia în acest domeniu. Totuşi, încercările sale s-au dovedit neconcludente în trecut.

Regimul comunist deţine de asemenea 800 de rachete mobile printre care 600 de rachete Scud ce reprezintă un pericol imediat pentru Coreea de Sud. Numeroşi specialişti consideră că acesta nu dispune încă de tehnologia necesară pentru a dota rachetele cu focoase nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...