Coreea de Sud a plasat, cu succes, un satelit pe orbită

Coreea de Sud a reuşit miercuri să plaseze un satelit pe orbită, intrând astfel în clubul puterilor în domeniul spaţial din Asia, după doar câteva săptămâni de la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune care i-a adus Phenianului o extindere a sancţiunilor ONU, relatează AFP.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 13:34
Coreea de Sud a plasat, cu succes, un satelit pe orbită

Lansatorul de 140 de tone de tip KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle), de concepţie ruso-coreeană, a decolat la ora locală 6.00 (9.00, ora României) de la baza Naro (sud), şi-a menţinut traiectoria timp de nouă minute şi a plasat pe orbită satelitul STSAT-2C, destinat culegerii de date despre radiaţiile cosmice.

Cercetători şi oficiali reuniţi la Centrul spaţial Naro au salutat acest succes aplaudând şi îmbrăţisându-se.

„Racheta cu rază lungă de acţiune a plasat, în mod victorios, satelitul ştiinţific pe orbită”, a declarat pentru presă ministrul pentru Ştiinţă Lee Ju-ho, evocând „un succes al întregului popor” sud-coreean.

Lansarea a fost amânată pentru octombrie, iar ulterior la sfârşitul lui noiembrie, din cauza unor probleme la nivelul primei trepte, ruse, respectiv la nivelul celei de a doua trepte, sud-coreene.

„Acest succes relansează programul spaţial al ţării”, al cărui „principal motor este prestigiul naţional”, a apreciat Morris Jones, un specialist.

Coreea de Sud are ambiţia să dezvolte, până în 2021, o rachetă cu trei trepte, de fabricaţie sută la sută sud-coreeană, capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone.

Primele două teste s-au soldat cu eşecuri. Această a treia încercare sud-coreeană era ultima prevăzută în cadrul unui parteneriat ruso-coreean, Moscova acceptând să furnizeze prima treaptă pentru un număr maxim de trei rachete.

În 2009, lansatorul a atins orbita, dar o defecţiune a împiedicat plasarea satelitului. În 2010, racheta cu rază lungă de acţiune a explodat în zbor.

Ambiţiile în domeniul spaţial ale Coreei de Sud au fost mult timp blocate de temerea aliatului său american că acestea ar putea alimenta o cursă a înarmării în Peninsula Coreea.

Ironia face ca nord-coreeni să îi întreacă pe sud-coreeni. Phenianul a reuşit să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune şi să plaseze un satelit pe orbită la 12 decembrie. Totuşi, acest satelit ar fi „adormit”.

Coreea de Sud şi occidentalii apreciază că tirul rachetei nord-coreene este un tir deghizat de rachetă balistică, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Consiliul, la iniţiativa Washingtonului, susţinut în mod neaşteptat de către Beijing, a extins sancţiunile adoptate în 2006 şi 2009. Ca represalii, Phenianul a anunţat că intenţionează să efectueze al treilea test nuclear.

Atât Seulul, cât şi Phenianul urmează să confirme faptul că stăpânesc domeniul din punct de vedere tehnologic, pentru a putea pretinde să se alăture Chinei, Indiei şi Japoniei, ţări asiatice capabile să lanseze sateliţi în spaţiu în mod fiabil şi repetat.

Dezvoltarea unui lansator sud-coreean cu destinaţie comercială „va necesita cel puţin şapte ani”, potrivit lui Morris Jones.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Marea Britanie a cerut luni armatei sale să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după un weekend în care britanicii îngrijoraţi s-au grăbit la benzinării,......
Adrian Oros îşi va depune marţi demisia din funcţia de ministru al Agriculturii
Adrian Oros îşi va depune marţi demisia din funcţia de ministru al Agriculturii
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa că îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării ...
Exporturi record de brânzeturi românești. Chiar și așa, importurile sunt de 6,5 ori mai mari. Vin vremuri grele pentru procesatori
Exporturi record de brânzeturi românești. Chiar și așa, importurile sunt de 6,5 ori mai mari. Vin vremuri grele pentru ...
În prima jumătate a acestui an, procesatorii locali au reușit performanța celei mai mari creșteri a volumelor de brânzeturi ...
Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare în 2021 față de cel bugetat initial, ca urmare a creșterii prețurilor la energie
Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare în 2021 față de cel bugetat initial, ca urmare a creșterii prețurilor la energie
Nuclearelectrica va avea un profit net cu 40% mai mare în acest an față de cel bugetat anterior, în special ca urmare ...