Coreea de Sud avertizează Phenianul asupra unor consecinţe grave în cazul unui test nuclear

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a organizat joi o reuniune de urgenţă şi a avertizat Coreea de Nord că vor exista "consecinţe grave" în cazul în care procedează la al treilea test nuclear, aşa cum a anunţat că intenţionează, relatează AFP.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 06:21
Coreea de Sud avertizează Phenianul asupra unor consecinţe grave în cazul unui test nuclear

La reuniune, care a avut loc la palatul prezidenţial, au participat ministrului Apărării, şeful serviciilor de Informaţii şi consilierul pe probleme de securitate naţională, se arată într-un comunicat.

Lee Myung-bak, care va ceda la 25 februarie funcţia lui Park Geun-hye, aleasă la sfârşitul lui decembrie, a insitat asupra unei consolidări a apărării ţării, Phenianul părând că vrea să profite, în opinia sa, de tranziţia la vârful statului sud-coreean.

„Guvernul cere Coreei de Nord să înceteze imediat toate declaraţiile şi acţiunile provocatoare şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, subliniază preşedinţia în comunicat.

„Dacă Nordul se înşală şi efectuează o nouă acţiune provocatoare, se va confrunta cu unele consecinţe grave”, adaugă aceeaşi sursă.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să efecueze, la o dată nedeterminată, un nou test nuclear, în semn de sfidare la adresa Statelor Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la o extindere a sancţiunilor ONU adoptată anterior.

Aceste sancţiuni au fost adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU ca măsuri de represalii faţă de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, considerată de către Washington drept o rachetă balistică.

Potrivit consilierului pentru securitate naţională Chun Young-woo, citat de cotidianul Chosun Ilbo, o serie de entităţi publice nord-coreene au deschis conturi bancare în China, în perspectiva unui nou val de sancţiuni economice, care ar putea să fie votate în cazul efectuării unui test nuclear.

„Anticipând sancţiuni ONU, Coreea de Nord a deschis zeci de conturi bancare sub nume de împrumut”, a declarat consilierul la preşedinţie.

Beijingul, singurul aliat al Phenianului, l-a avertizat săptămâna trecută pe imprevizibilul său vecin că „nu va ezita” să reducă ajutorul pe care i-l oferă, un gest rar din partea Chinei.

Un nou test nuclear ar fi al treilea, după cele din 2006 şi 2009, care răspundeau, la vremea respectivă, unor sanţiuni adoptate de către ONU, în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

Phenianul a ameninţat Seulul cu „represalii fizice”, în cazul în care Coreea de Sud se asociază unor noi sancţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...