Coreea de Sud își normalizează relațiile cu Japonia, ca urmare a creșterii amenințărilor reprezentate de Phenian

Coreea de Sud va normaliza un acord militar crucial cu Japonia, a declarat sâmbătă pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, pe fondul unei apropieri diplomatice între celor două state vecine în faţa Coreii de Nord, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 18 mart. 2023, 12:29
Coreea de Sud își normalizează relațiile cu Japonia, ca urmare a creșterii amenințărilor reprezentate de Phenian

Acest Acord general de securitate şi informare militară (GSOMIA), semnat în 2016, permite schimbul de informaţii militare, în special în faţa Phenianului.

Liderul sud-coreean, Yoon Suk Yeol, s-a deplasat joi în Japonia pentru un summit cu omologul său nipon, Fumio Kishida, pentru a relansa relaţiile diplomatice, afectate de dispute istorice privind munca forţată în timpul colonizării nipone a Coreii (1910-1945).

Conform media prezente la acest summit dintre cele două ţări, inedit la acest nivel în ultimii 12 ani, preşedintele Yoon i-a spus premierului Kishida că îşi doreşte „normalizarea completă” a GSOMIA.

După întâlnire, el a cerut Ministerului Afacerilor Externe sud-coreean „să ia măsurile necesare” în acest sens, a explicat pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului.

Seulul a pus sub semnul întrebării acest pact în 2019, ameninţând că îi va pune capăt, într-un moment în care relaţiile cu Tokyo se înrăutăţeau din cauza chestiunilor comerciale şi, de asemenea, din cauza disputei moştenite din timpul ocupaţiei japoneze.

SUA au avertizat atunci că renunţarea la acest acord ar fi în beneficiul Chinei şi Coreii de Nord.

Coreea de Sud a acceptat în cele din urmă să prelungească GSOMIA, dar în „anumite condiţii”, cu câteva ore înainte de expirarea sa, avertizând în acelaşi timp că înţelegerea ar putea fi „reziliată” în orice moment.

În faţa ameninţării tot mai mari a Phenianului, care dispune de arme nucleare, cele două state vecine au căzut de acord să prezinte un front unit.

Te-ar mai putea interesa și
Maxus T90 EV, primul pick-up 100% electric comercializat pe piața europeană
Maxus T90 EV, primul pick-up 100% electric comercializat pe piața europeană
Un prim pick-up 100% electric a ajuns pe piața din Europa. Dar nu aparține unui producător european, american sau japonez. Prețul de bază al Maxus T90 EV este de 65.438 euro. ...
Miercuri, 29 martie, se anunță noile prețuri RCA. Cât vor plăti șoferii în funcție de vârstă și tipul mașinii- Plafonarea prețurilor RCA
Miercuri, 29 martie, se anunță noile prețuri RCA. Cât vor plăti șoferii în funcție de vârstă și tipul mașinii- ...
În ședința de miercuri, 29 martie, Guvernul României va avea analiză proiectul de HG care plafonează prețurile RCA. ...
Pensia de serviciu medie brută din Serviciile Secrete depăşeşte 5.800 de lei lunar în 2022 şi e cu 4% mai mare decât în 2021
Pensia de serviciu medie brută din Serviciile Secrete depăşeşte 5.800 de lei lunar în 2022 şi e cu 4% mai mare decât ...
Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a depăşit 5.800 de lei brut lunar în anul 2022 şi este cu 4,3% mai mare ...
Inteligența artificială își face loc în companiile din Europa: bugetele de investiții vor totaliza 33,2 miliarde de dolari în 2023. ”Firmele care întârzie să adopte AI vor fi lăsate în urmă”
Inteligența artificială își face loc în companiile din Europa: bugetele de investiții vor totaliza 33,2 miliarde de ...
Cheltuielile pentru inteligență artificială (AI) în companiile din Europa vor ajunge la 33,2 miliarde de dolari în 2023, ...