Coreea de Sud măreşte raza de acţiune a rachetelor sale

Seulul a anunţat duminică încheierea unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acţiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel tot teritoriul nord-coreean, o decizie care ar putea genera nemulţumirea Phenianului, relatează AFP.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 08:59
Coreea de Sud măreşte raza de acţiune a rachetelor sale

Raza de acţiune a rachetelor va fi extinsă la 800 de kilometri faţă de 300 de kilometri în prezent, a anunţat consilierul sud-coreean pentru securitatea naţională, Chun Yung-Woo.

„Principalul obiectiv este stoparea provocărilor militare ale Nordului”, a declarat el.

Cu o astfel de rază de acţiune, rachetele sud-coreene vor putea atinge o parte din China şi din Japonia.

Statele Unite numără 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean şi îi garantează o „umbrelă nucleară” în caz de atac. În schimb, Seulul a acceptat să îşi limiteze raza de acţiune a rachetelor, în 2001, pentru a calma tensiunile în peninsulă.

Coreea de Sud s-a alăturat în acest an Regimului de control privind tehnologia rachetelor, un club informal care reuneşte 34 de ţări, în principal occidentale.

Dar în faţa ambiţiilor nucleare şi balistice ale Phenianului, Seulul pleda pentru o prelungire a razei de acţiune a rachetelor, iar negocierile s-au accelerat după lansarea ratată a unei rachete nord-coreene în aprilie.

Racheta trebuia să plaseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar Seulul, Washigntnul şi aliaţii lor au văzut în acest demers o nouă etapă de punere la punct a unei rachete cu focos nuclear, interzisă de rezoluţiile ONU.

Acordul anunţat duminică are ca scop „să asigure un răspuns mai complet la ameninţările legate de rachetele” din Nord, potrivit consilierul pentru securitate.

Analiştii apreciază că acest acord riscă să accelereza cursa înarmării în Asia de nord-est şi slăbeşte argumentele Seulului împotriva programului nuclear şi balistic al Nordului.

„Sudul are cu siguranţă dreptul de a se apăra de ameninţările Nordului”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la universitatea de studii nord-coreene din Seul. „Dar acordul este o sabie cu două tăişuri şi contravine eforturilor de a reduce armele cu distrugere în masă”.

Acesta ar putea declanşa „un cerc vicios” oferind Nordului pretextul unei înăspriri a poziţiei sale şi o rezistenţă mai mare în faţa apelurilor de a renunţa la programul său nuclear.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...