Coreea de Sud se aşteaptă ca Phenianul să efectueze noi teste de rachetă

Coreea de Sud a anunţat luni că se aşteaptă la noi teste de rachete din partea Coreei de Nord, după cele de la sfârşitul săptămânii, care l-au determinat pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon să îşi exprime îngrijorarea faţă de riscul unei "escaladări periculoase", relatează AFP.
Economica.net - lun, 20 mai 2013, 12:11
Coreea de Sud se aşteaptă ca Phenianul să efectueze noi teste de rachetă

„Armata noastră supraveghează îndeaproape activităţile militare nord-coreene, din cauza unor posibile noi tiruri”, a declarat pentru presă Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acţiune sâmbătă şi o patra duminică, de pe coasta de est spre Marea Japoniei, probabil în cadrul unor manevre militare, potrivit Coreei de Sud.

Asemenea tiruri au mai fost efectuate, însă de această dată au loc după o perioadă de tensiune puternică în peninsula coreeană, cauzată de un nou val de sancţiuni din partea comunităţii împotriva Phenianului, în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune şi celui de al treilea test nuclear.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să identifice aceste rachete, însă, potrivit presei sud-coreene, ar putea să fie vorba despre rachete sol-sol de tip KN-02, cu o rază de acţiune de până la 160 de kilometri.

În urmă cu câteva săptămâni, în cea mai intensă perioadă a crizei, Phenianul părea pregătit să testeze rachete cu rază medie de acţiune, mai multe asemenea arme fiind aduse în poligoane de tragere în zona de coastă. Ele au fost retrase la începutul lui mai, potrivit unor observaţii americane.

Washingtonul şi Seulul se tem că testarea unei rachete cu rază medie de acţiune, de tip Musudan, ar putea să relanseze tensiunile.

Rachetele de tip Musudan au o rază de acţiune de 2.500 până la 4.000 de kilometri, o distanţă suficientă pentru a atinge Coreea de Sud şi Japonia şi, eventual, baze americane situate pe Insula Guam, în Pacific.

Aceste tiruri, deşi au o rază scurtă de acţiune, îl îngrijorează pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care „rămâne preocupat de provocări şi tensiuni în peninsula coreeană, mai ales date fiind riscurile unui calcul greşit şi unei escaladări periculoase”, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...