Corlăţean a cerut UE o decizie privind negocierile cu R.Moldova pentru liberalizarea vizelor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a pledat, luni, în reuniunea CAE de la Luxemburg, pentru luarea de catre UE a unei decizii privind negocierile cu Chisinaul pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 10:29
Corlăţean a cerut UE o decizie privind negocierile cu R.Moldova pentru liberalizarea vizelor

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Corlatean a avut o interventie despre relatia dintre UE si statele Parteneriatului Estic. El a mentionat scrisoarea comuna initiata de România si cosemnata de sefii diplomatiilor din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Ungaria, adresata ministrilor de externe UE, Înaltului Reprezentant pentru Politica Externa Catherine Ashton si comisarilor pentru extindere si politica de vecinatate, respectiv afaceri interne, prin care se solicita statelor membre UE si institutiilor europene impulsionarea procesului de negociere privind liberalizarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, se arata într-un comunicat de presa transmis de MAE.

De asemenea, Corlatean si mai multi omologi din tarile mentionate au pledat pentru o decizie a ministrilor de externe în acest sens în viitorul apropiat.

Cu ocazia discutiilor, comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, a exprimat sprijin pentru trecerea la faza a doua a Planului de actiune pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Totodata, Corlatean a avut la Luxemburg o întrevedere cu Štefan Füle, în contextul recentei publicari a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2012, cei doi oficiali abordând evolutiile din planul politicii de extindere si aspecte privind Parteneriatul Estic.

Discutiile s-au concentrat pe evolutiile din ultimul an în planul politicii de extindere, pe progresele înregistrate si domeniile care necesita eforturi suplimentare din partea statelor candidate si a potentialilor candidati. Au fost abordate, totodata, aspecte privind dimensiunea estica a Politicii Europene de Vecinatate.

Corlatean a reiterat sprijinul constant acordat statelor din vecinatatea estica în aprofundarea relatiei cu UE si sustinerea ferma pentru obiectivele ambitioase cuprinse în Foaia de parcurs a Parteneriatului Estic pâna la Summit-ul de la Vilnius, a caror implementare va contribui la avansarea procesului de asociere politica si integrare economica a statelor partenere.

El a evidentiat progresele înregistrate de statele partenere în procesul de negociere a Acordurilor de Asociere si a Acordurilor Cuprinzatoare de Comert Liber, precum si pe linia mobilitatii, reliefând, cu precadere, avansul important realizat de autoritatile de la Chisinau în cadrul Parteneriatului Estic, evidentiaza comunicatul MAE.

Corlatean a reiterat sustinerea României pentru perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest si a subliniat importanta pe care tara noastra o acorda respectarii, de catre statele candidate si potentialii candidati, a angajamentelor asumate în domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinând minoritatilor nationale, ca parte a criteriului politic de aderare la UE, potrivit MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...