Corlăţean a discutat cu omologul irlandez despre aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat cu vicepremierul şi ministrul irlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Eamon Gilmore, legat de aderarea României la Schengen, oficialul român reiterând totodată sprijinul României pentru atingerea obiectivelor Preşedinţiei irlandeze a UE.
Economica.net - sâm, 23 feb. 2013, 17:44
Corlăţean a discutat cu omologul irlandez despre aderarea României la Schengen

Titus Corlăţean a avut la 22 februarie convorbiri cu Eamon Gilmore, în cadrul vizitei pe care o face în Irlanda.

„Discuţiile au oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, precum şi la principalele teme actuale ale agendei europene şi internaţionale, inclusiv din perspectiva promovării priorităţilor româneşti în contextul preşedinţiei irlandeze a UE. Au fost abordate cu precădere evoluţiile dezbaterilor şi proiectelor europene actuale ce constituie priorităţi ale preşedinţiei irlandeze a UE, respectiv perspectivele negocierilor cu Parlamentul European asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, guvernanţa economică, creşterea ocupării forţei de muncă, reforma politicii agricole comune, menţinerea fondurilor de coeziune, reforma spaţiului de justiţie şi securitate, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, politica de extindere a UE. Au fost discutate, totodată, dosarele prioritare pentru partea română, mai ales cel legat de aderarea României la Spaţiul Schengen. Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru atingerea obiectivelor Preşedinţiei irlandeze a UE şi a mulţumit pentru modul onest şi deschis în care aceasta tratează aspiraţiile româneşti specifice”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministrul Corlăţean l-a asigurat pe omologul irlandez de interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului economic bilateral, prin creşterea schimburilor şi investiţiilor, dar şi prin continuarea cooperării privind atragerea fondurilor europene.

Totodată, ambele părţi au agreat continuarea consolidării dialogului bilateral româno-irlandez prin stabilirea unui mecanism de consultări periodice la nivelul ministerelor de externe pe teme ale agendei europene şi internaţionale.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat vicepremierului şi ministrului irlandez al afacerilor externe invitaţia de a vizita România în cursul acestui an.

Vizita în Irlanda a ministrului Corlăţean a prilejuit şi o întrevedere, la 22 februarie, cu Lucinda Creighton, ministrul de stat irlandez al afacerilor europene. Potrivit informaţiilor transmise de MAE, discuţiile au vizat teme de actualitate ale agendei europene, din perspectiva preşedinţiei irlandeze a Uniunii Europene, dar şi a preocupărilor specifice şi aşteptărilor româneşti. „Ministrul Titus Corlăţean a exprimat sprijinul pentru obiectivele preşedinţiei irlandeze şi a prezentat interesul şi priorităţile României în dosare, precum guvernanţa economică, ocuparea forţei de muncă, mai ales în rândul tinerilor, reforma politicii agricole comune, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, politica de extindere a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului.

„În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, demnitarul român a mulţumit pentru abordarea imparţială şi corectă a Preşedinţiei irlandeze, precum şi pentru eforturile în direcţia obţinerii unei decizii pozitive cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013. A subliniat că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană, subliniind importanţa şi semnificaţia respectării principiilor şi angajamentelor comunitare”, se arată în comunicatul MAE.

În discuţii, ministrul Corlăţean a reiterat interesul părţii române pentru continuarea cooperării în domeniul atragerii fondurilor europene.

De asemenea, ministrul Corlăţean, a avut, la 22 februarie, la Dublin, o întrevedere cu Dominic Hannigan, preşedintele Comisiei reunite pentru Afaceri Europene a Parlamentului Irlandei şi membri ai acesteia.

Programul vizitei a inclus o întâlnire separată cu Pat Breen, preşedintele Comisiei reunite pentru Afaceri Externe şi Comerţ şi Bernard Durkan, vicepreşedinte al aceleiaşi comisii din forul legislativ irlandez.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile ...
Sistemului Garanție-Returnare care debutează azi îi mai lipsesc unele elemente importante pentru a fi complet funcțional. Cele mai multe lucruri nefinalizate îi afectează pe micii retaileri. Nu......
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Traficul rutier este restricţionat pe mai multe artere din Capitală, joi şi vineri, în contextul în care se organizează ...
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce înseamnă, cum funcţionează, ce se schimbă
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce ...
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de joi, ocazie cu care ţara noastră va ...
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Țiriac Collection, galeria mașinilor de excepție care îmbină valoarea istorică cu forța și dinamismul prezentului, ...