Corlăţean despre aderarea la Schengen: România şi-a îndeplinit integral angajamentele

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat că România şi-a îndeplinit integral angajamentele, responsabilităţile, de a răspunde criteriilor, exigenţelor pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar un raport al CE pe justiţie favorabil ar elimina din pretextele invocate de unele state membre.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 20:25
Corlăţean despre aderarea la Schengen: România şi-a îndeplinit integral angajamentele

Ministrul Corlăţean a declarat, marţi, în prima sa conferinţă de presă, că în urma discuţiilor purtate cu înalţi oficiali europeni, „România are îndreptăţite speranţe să beneficieze, în sfârşit, de o decizie pozitivă privind aderarea la Spaţiul Schengen”.

„Concluzia a fost că, în aşteptarea inclusiv a unui raport bun pe justiţie în luna iulie care să elimine din pretextele pe care le-au invocat unele state membre, prezumţia este pozitivă şi faptul că în septembrie avem îndreptăţite speranţe să beneficiem, în sfârşit, cu întârziere de o decizie pozitivă privind aderarea României la Spaţiul Schengen”, a afirmat Corlăţean, adăugând că este o poziţie europeană tot mai consolidată.

Demnitarul a susţinut că acesta este un mesaj la adresa autorităţilor competente din Olanda, autorităţi pe care fiecare parte, la nivel guvernamental sau parlamentar din structurile de putere din România, le-au întâlnit şi continuă să le întâlnească în această perioadă.

Corlăţean a susţinut că, în pofida contextului electoral intern, speră ca Olanda să se alăture „practic unanimităţii europene din acest punct de vedere”, propunerea comună franco-germană reprezentând baza pentru o astfel de decizie.

Corlăţean a subliniat faptul că Mecanismul privind aderarea României la spaţiul Schengen nu este legat de MCV, dar că într-o formă sau alta are relevanţă ceea ce se face în domeniul justiţiei, întructâ poate consolida încrederea unor state membre cu privire la modul în care statul român îşi poate asuma responsabilităţile ca stat membru al Schengen

„Aici poziţia României şi a Comisiei Europene este una comună, respectiv România şi-a îndeplinit integral angajamentele, responsabilităţile, de a răspunde criteriilor, exigenţelor pentru aderarea la spaţiul Schengen. Este o poziţie extrem de clară a CE şi am exprimat aprecierea pentru această poziţie clară de principiu şi pentru modul în care s-a cooperat cu CE pentru atingerea acestui obiectiv şi faptul, tot poziţiecomună, că interferenţe de natură politică care pot avea şi explicaţii de natură internă în unele state membre, nu sunt acceptabile şi nu pot fi înţelese din perspectiva mecanismului care spune foarte clar că România îndeplineşte criteriile la Spaţiul Schengen”, a conchis Titus Corlăţean, numit ministru al Justiţiei în 7 mai.

În 30 martie, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că este momentul ca la nivel european să die depăşite falsele probleme, cum ar fi aşa-zisa vulnerabilizare a Spaţiului Schengen prin accesul României, cu atât mai mult cu cât sunt create indirect de mişcări politice cu vederi extremiste.

„Este momentul ca la nivel european să depăşim falsele probleme, cum ar fi aşa zisa vulnerabilizare a Spaţiului Schengen prin accesul României, cu atât mai mult cu cât sunt create indirect de către o dinamică politică internă, în terţe state, de mişcări politice cu vederi extremiste, şi să ne ocupăm de marile provocări ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetară, reluarea creşterii, sporirea coeziunii, creşterea competitivităţii, menţinerea în leadership-ul globalizării. Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie favorabilă accesului României în Spaţiul Schengen”, declara ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul unei reuniuni cu delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Olandeză, la cererea preşedintelui acesteia, Peter de Ruiter.

Predoiu arăta că, în plan politic, trebuie impuse valorile integrării europene în faţa orientărilor extremist-naţionaliste, respectiv principiul solidarităţii în decizii.

„Nu putem abdica de la consolidarea pieţei unice, a spaţiului de libertate, securitate şi Justiţie invocând pretexte false care ţin de emigraţie şi securizarea frontierelor. Dacă mai sunt lucruri de făcut în această zonă a securizării frontierelor, să o facem. România a sprijinit corect reforma Spaţiului Schengen prin consolidarea securităţii. Am investit în această securitate, pentru că este şi securitatea cetăţenilor noştri. Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri de Interne de la Tampere, din 2006, a apreciat că securitatea frontierelor în România este printre cele mai bune din lume. Între timp, lucrurile s-au îmbunătăţit. Problemele europene de securizare a frontierelor europene se află în altă zonă geografică decât cea a României. Frontiera noastră este sigură, iar politicile şi instituţiile interne de combatere a corupţiei sunt printre cele mai exigente şi eficiente la nivel european”, mai spunea Cătălin Predoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...