Corlăţean: La omologul olandez există o deschidere pozitivă privind Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că omologul olandez, Frans Timmermans, este un bun cunoscător al României şi are "un anumit gard de deschidere pozitivă" privind subiectul Schengen, pe care îl va discuta cu acesta în două întrevederi în perioada următoare.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 07:33
Corlăţean: La omologul olandez există o deschidere pozitivă privind Schengen

„Este adevărat că în cursul zilei de luni, ieri, am avut o discuţie cu omologul meu olandez, care este un bun cunoscător al României şi al realităţilor româneşti. Într-o fostă capacitate anterioară de ministru al Afacerilor Europene al Olandei, a fost de altfel şi unul din sprijinitorii consecvenţi ai procesului de negocieri pentru aderarea României la UE (…) E un om cu foarte multă experienţă şi care cunoaşte realităţile româneşti din proprie experienţă şi nu din relatările din presă. Spun asta pentru că este foarte important şi există un anumit grad de deschidere pozitivă pe care am înregistrat-o de la bun început”, a declarat Corlăţean, marţi seară, într-un interviu la RRA, despre Timmermans, care ocupă funcţia de ministru de Externe în noul guvern instalat la Haga toamna trecută.

Corlăţean a arătat că va avea o primă discuţie cu Timmermans despre aderarea la Schengen cu ocazia reuniunii extraordinare a şefilor diplomaţiilor din UE convocată joi, la Bruxelles, pe tema Mali, iar pentru vizita oficială stabilită pentru luna februarie există două variante.

„Aştept un răspuns din partea omologului olandez, pentru că există două variante de lucru: o vizită la Bucureşti, cu o componentă eonomică importantă – pe relaţia bilaterală – nu uitaţi că Olanda este primul investitor străin în România – sau o posibilă deplasare a mea la Haga, care ar include însă un program ceva mai complex şi contacte la alte instituţii şi la nivel parlamentar, care este oricum foarte necesar”, a spus Corlăţean.

El a mai arătat că a cerut, marţi, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să fie înfiinţate cât mai rapid grupurile de prietenie parlamentară cu Olanda şi Germania, în vederea efortului de lobby privind subiectul aderării.

Întrebat dacă la Consiliul JAI din martie se va stabili o dată certă privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Corlăţean a arătat că demersurile de lobby şi contactele politice sunt pe „direcţia cea bună” şi speră ca obiectivul aderării să fie atins în cursul acestui an.

„Eu prefer să vorbesc de acţiunea politico-diplomatică, de demersul de lobby, de eforturile pe fond, de contactele pe care le avem şi le vom avea şi prefer să vorbesc despre rezultate, la momentul când vor veni şi nu de previziuni (…) Deci suntem în direcţia cea bună şi sper eu să ne atingem obiectivul în cursul acestui an, aşa cum ne-am propus”, a mai spus ministrul de Externe.

Corlăţean, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul olandez, Frans Timmermans, despre aderarea la Schengen, cei doi stabilind să aibă în următoarele săptămâni o întrevedere oficială la Bucureşti sau la Haga, a anunţat MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii a acţionarilor, obţinute de Economica.net. Informaţia vine în......
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...