Corlăţean la Sky News: Românii trebuie să aibă din 2014 în Marea Britanie drepturile europenilor

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat duminică, la postul britanic Sky News, că românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi la fel ca drepturile de care beneficiază cetăţenii britanici în ţările UE.
Economica.net - Dum, 03 mart. 2013, 15:13
Corlăţean la Sky News: Românii trebuie să aibă din 2014 în Marea Britanie drepturile europenilor

 Corlăţean a fost întrebat despre discuţiile din Marea Britanie referitoare la restricţionarea accesului pentru români şi bulgari la unele beneficii sociale, cum ar fi sistemul naţional de asigurări de sănătate şi care a fost poziţia pe care a transmis-o oficialilor de la Londra cu privire la acest subiect.

„Poziţia noastră a fost clară. Nu este doar o poziţie a României, ci este o poziţie europeană. Pentru acei cetăţeni europeni care respectă regulile, directiva europeană, regulile europene şi naţionale, cred că nu trebuie luate în calcul numai obligaţii, ci şi drepturi. Cred că acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil şi cetăţenilor britanici din toate statele membre UE. Cred că tot ceea ce funcţionează pentru britanici trebuie să funcţioneze şi pentru ceilalţi europeni, incluzând şi românii”, a spus Corlăţean.

De asemenea, întrebat dacă are în vedere acţiuni legale dacă aceste drepturi le vor fi negate românilor în Marea Britanie, Corlăţean a arătat că a primit asigurări de la oficialii britanici că vor aplica Directiv 38 în domeniu şi că nu crede că dacă legislaţia europeană va fi respectată e nevoie de o discuţie privind sancţiuni legale.

Totodată, el a subliniat că românii nu trebuie consideraţi imigranţi în Marea Britanie, deoarece sunt cetăţeni europeni.

„Noi nu vorbim despre români ca imigranţi, noi suntem cetăţeni europeni. Noi suntem cetăţeni europeni, aşadar avem drepturile noastre legitime în conformitate cu Tratatele UE”, a spus Corlăţean, care a insistat că a primit asigurări din partea Guvernului britanic că restricţiile de muncă vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2014.

El a amintit că românii din Marea Britanie au contribuit la construcţia facilităţilor sportive pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 şi că majoritatea sunt bine integraţi în societatea britanică, plătindu-şi contribuţiile şi taxele.

Întrebat dacă dezbaterea din Marea Britanie nu are şi elemente rasiste având în vedere citarea cifrelor despre rata criminalităţii a românilor din această ţară, Corlăţean a menţionat că nu e de acceptat transferarea responsabilităţii pentru infracţiunile unora dintre cetăţenii români către întreaga comunitate.

Ministrul român a adăugat şi că cea mai mare parte a acestor infracţiuni nu sunt în categoria celor grave. „Aceia care au făcut infracţiuni trebuie să fie pedepsiţi, dar eu nu fac greşeala, de exemplu, de a-i asimila pe huliganii din fotbalul britanic cu toţi britanicii, ar fi absurd”, a mai spus Corlăţean.

„Turismul pentu ajutoare sociale” trebuie să înceteze înaintea ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, a declarat duminică ministrul britanic de Externe William Hague pentru BBC News Online.

Hague a declarat că imigranţii nu trebuie atraşi în Marea Britanie doar de faptul că beneficiile sociale sunt accesibile. El a afirmat că miniştrii vor eliminarea „stimulentelor artificiale, vicioase”. Ministrul a recunoscut că nu există o cifră „magică”, secretă, care să arate câţi români şi bulgari s-ar putea muta în Marea Britanie după expirarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 2014.

„Nu cred că cineva poate oferi o previziune corectă, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libertatea de mişcare a persoanelor, iar britanii profită enorm de aceasta”, a spus el.

„Prin urmare, da, avem acest lucru, dar trebuie să fim atenţi ca turismul pentru ajutoare sociale să se încheie”, a adăugat ministrul. „Acesta trebuie contracarat astfel încât oamenii să nu vină în ţara noastră, sau în orice altă ţară, doar pentru că sunt atraşi de ajutoare sociale”.

Hague susţine că diaspora română şi bulgară arată că cetăţenii acestor două ţări aleg alte state decât Marea Britanie pentru a emigra, ceea ce oferă „o oarecare asigurare”.

Ministrul britanic susţine că Guvernul lucrează deja pentru a reduce imigraţia în Marea Britanie şi intenţionează să elimine lucrurile care ar putea „atrage” imigranţii. „Este important să nu existe stimulente artificiale, vicioase pentru ca oamenii să vină în Marea Britanie”, a explicat el.

  Şi premierul David Cameron a declarat, marţi, că intenţionează să blocheze accesul la ajutoare şi locuinţe sociale pentru imigranţii nou-veniţi care nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Această măsură, care este aşteptată să scutească contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas într-o serie vastă de reglementări menite să limiteze accesul imediat al imigranţilor la serviciile publice şi ajutoare sociale, relatează cotidianul Daily Express în pagina electronică.

  „Suntem o ţară corectă şi o ţară primitoare, dar nu una permisivă”, a declarat Cameron. „Să ne asigurăm că ţara noastră este cea mai dură în loc de cea mai permisivă”.

Acesta le-a cerut de asemenea miniştrilor să „gândească ca nişte conservatori” şi să găsească noi idei pentru a limita accesul imigranţilor la NHS (National Health System), locuinţe sociale şi alte tipuri de ajutoare sociale.

Promiţând noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migraţia masivă din Bulgaria şi România, când restricţiile de circulaţie vor fi eliminate la sfârşitul anului, acesta a declarat: „Cred că cel mai important este să ne asigurăm că, deşi avem liberă circulaţie, nu suntem un stat permisiv”.

„De aceea parcurgem în detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurări de sănătăte şi cel imobiliar”, a mai spus Cameron.

Peste 250.000 de români şi bulgari au ajuns în Marea Britanie în ultimii cinci ani, înainte de deschiderea totală a pieţei muncii pentru ei, iar 175.000 au primit numere de asigurare naţională, relatează Daily Mail, în ediţia electronică

Statisticile publicate de Ministerul britanic de Interne săptămâna trecută arată că în perioada 2007-2012, au fost aprobate în total 262.929 de dosare de muncă sau stabilire în Marea Britanie pentru români şi bulgari. Doar în 2012 au fost emise 14.583 de permise pentru liber-profesionişti şi 20.842 pentru culegători de fructe. Unele dintre aceste permise emise în ultimii cinci ani au mers către aceiaşi imigranţi, care se întorc pentru a lucra pe câmp sau în fabrici.

Datele separate publicate de Ministerul Muncii şi Pensiilor arată că volumul numerelor de asigurare naţională (National Insurance Numbers) emise pentru români şi bulgari este în creştere. În perioada 2007-2011, au fost emise 176.040 astfel de numere pentru lucrătorii din cele două ţări, cu un record de 40.260 în 2011.

 În aceeaşi perioadă de patru ani, 945 de bulgari şi români au fost expulzaţi din Marea Britanie, 139 au fost opriţi la graniţe şi 64 au plecat voluntar. Săptămâna trecută s-a dezvăluit că 27.725 de români au fost arestaţi în Londra din 2007, chiar dacă doar 87.000 de persoane din această ţară locuiesc în Marea Britanie. 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...