Corlăţean merge în vizită oficială la Haga. aderarea la Schengen este printre subiecte

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va face, luni şi marţi, o vizită oficială la Haga, printre temele pe care le va discuta cu demnitarii olandezi fiind şi aderarea României la Spaţiul Schengen.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 13:10
Corlăţean merge în vizită oficială la Haga. aderarea la Schengen este printre subiecte

Şeful diplomaţiei „va efectua, în perioada 11-12 februarie, o vizită oficială la Haga, cu prilejul căreia va avea convorbiri cu omologul său Frans Timmermans, cu ministrul pentru Migraţie, Fred Teeven, cu membri ai Comisiilor de Afaceri Europene din Parlamentul olandez, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi lideri ai partidelor politice din Olanda”, anunţă un comunicat al MAE transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

În cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu demnitari olandezi, şeful diplomaţiei române va aborda, pe lângă temele de actualitate ale agendei bilaterale, europene şi internaţionale şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen, evidenţiază comunicatul.

„Vizita ministrului Afacerilor Externe la Haga se înscrie în demersurile politico-diplomatice menite să diversifice şi să aprofundeze relaţiile bilaterale româno-olandeze şi să promoveze temele de interes pentru România aflate pe agenda europeană şi internaţională”, se menţionează în comunicatul MAE.

Cu acest prilej, ministrul Corlăţean va susţine şi o alocuţiune la Institutul de Relaţii Internaţionale „Clingendael” din Haga, mai menţionează sursa citată.

Deplasarea lui Corlăţean la Haga a fost confirmată în cursul unei întâlniri cu omologul olandez, Frans Timmermans în urmă cu două săptămâni cu ocazia Summit-ului CELAC-UE din Chile.

„În cadrul convorbirilor a fost confirmată realizarea vizitei şefului diplomaţiei române la Haga, în prima parte a lunii februarie 2013, şi includerea în programul vizitei a unei componente parlamentare”, informa atunci MAE.

În cadrul întâlnirii cu Timmermans, Corlăţean a reiterat obiectivul aderării la spaţiul Schengen şi a reamintit faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012, preciza comunicatul MAE.

În 14 ianuarie, Corlăţean şi Timmermans au stabilit, într-o convorbire telefonică, „realizarea, în următoarele săptămâni, posibil la începutul lunii februarie 2012, a unei întrevederi oficiale la Bucureşti sau la Haga”.

„Aştept un răspuns din partea omologului olandez, pentru că există două variante de lucru: o vizită la Bucureşti, cu o componentă eonomică importantă – pe relaţia bilaterală – nu uitaţi că Olanda este primul investitor străin în România – sau o posibilă deplasare a mea la Haga, care ar include însă un program ceva mai complex şi contacte la alte instituţii şi la nivel parlamentar, care este oricum foarte necesar”, afirma atunci Corlăţean.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul timp o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit săptămâna trecută la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...