Corlăţean: Ne menţinem obiectivul ca în martie să fie decisă aderarea la Schengen, în două trepte

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi, în cadrul conferinţei de presă susţinute după reuniunea ministerială a NATO, că diplomaţia română îşi menţine obiectivul ca în luna martie să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea României în spaţiul Schengen, în două etape, dintre care prima în martie.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 20:52
Corlăţean: Ne menţinem obiectivul ca în martie să fie decisă aderarea la Schengen, în două trepte

El a precizat că ministrul administraţiei şi internelor ar putea folosi raportul anual privind guvernanţa Schengen pentru a ridica problema îndeplinirii condiţiilor de aderare de către România, deşi subiectul aderării la zona liberă de circulaţie a celor două noi venite în UE nu se află pe agenda Consiliului Afaceri Interne, nici măcar ca informare privind implementarea acquis-ului Schengen, aşa cum a fost cazul la Consiliul JAI din octombrie. ‘Vom vedea discuţiile şi ceea ce va ridica ministrul administraţiei şi internelor la Consiliul JAI din 6 decembrie’, a spus Titus Corlăţean.

‘În orice caz noi ne menţinem obiectivul ca în luna martie să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în spaţiul Schengen, în cele două trepte. Prima treaptă în martie, şi ulterior, până la sfârşitul anului, cea de a doua treaptă’, a adăugat el, precizând că din contactele pe care le-a avut cu foarte mulţi colegi europeni ‘există o înţelegere foarte clară şi o apreciere a efortului pe care, pe fond, România l-a depus’.

‘Faptul că România a investit 1 miliard de euro bani europeni şi bani româneşti în securizarea frontierelor cu cea mai înaltă tehnologie şi în pregătirea personalului, faptul că a existat o transparenţă maximă, acces din partea diferiţilor experţi în frontiere, începând cu cei olandezi, care au asistat, au verificat şi au transmis rapoarte pozitive, aceste lucruri au ajutat. Deci din acest punct de vedere este o aşteptare absolut legitimă şi este un sprijin foarte larg’, a subliniat şeful diplomaţiei române.

El a mai spus că au fost una-două situaţii în care unele state au legat subiectul aderării la Schengen de aşteptarea raportului pe MCV, ‘iar aici din păcate nu s-a avansat’.

Surse din cadrul preşedinţiei cipriote a Consiliului UE au declarat luni pentru Agerpres că aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen nu se va afla pe agenda JAI din 6-7 decembrie, dar va fi discutată în luna ianuarie, la o reuniune informală a Consiliul JAI.

‘Am spus foarte clar în discuţia noastră din COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre UE) că Bulgaria şi România şi-au făcut temele cu succes. Înţelegeţi că există anumite considerente politice care nu ne permit să avem acum subiectul pe agendă şi cred că acest lucru a fost acceptat de toate părţile. Nu am vrut să otrăvim atmosfera. Dar toată lumea a recunoscut că Bulgaria şi România şi-au încheiat munca preparatorie necesară pentru asta şi sperăm că în ianuarie vom fi capabili să abordăm chestiunea’, au declarat sursele citate.

Viitoarea reuniune formală a Consiliul JAI va avea loc în luna martie a anului viitor, în timpul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE.

Te-ar mai putea interesa și
Google a lansat astăzi Gemini, mult așteptatul său model de inteligență artificială
Google a lansat astăzi Gemini, mult așteptatul său model de inteligență artificială
Grupul Alphabet, care deține motorul de căutare Google, a lansat miercuri cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială (AI), o tehnologie care este capabilă să prelucreze diferite......
Statele Uniunii Europene au comandat doar 60.000 de obuze noi pentru a fi livrate Ucrainei
Statele Uniunii Europene au comandat doar 60.000 de obuze noi pentru a fi livrate Ucrainei
Statele Uniunii Europene au plasat comenzi doar pentru aproximativ 60.000 de noi obuze din programul adoptat în martie ce ...
Mecanicii de locomotivă din Germania vor intra din nou în grevă începând de joi seara
Mecanicii de locomotivă din Germania vor intra din nou în grevă începând de joi seara
Mecanicii de locomotivă de la operatorul feroviar naţional din Germania, Deutsche Bahn, vor intra în grevă începând ...
McDonald’s vrea să deschidă 10.000 de restaurante noi până în 2027
McDonald’s vrea să deschidă 10.000 de restaurante noi până în 2027
Lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald's Corp. a anunţat miercuri că intenţionează să deschidă aproximativ ...