Corneliu Bălănean, Smart Protection – Povestea antreprenorului care a pornit în Zalău un atelier de producţie de folii de protecţie pentru device-uri care acum se vând până în Australia

Corneliu Bălănean a deschis afacerea cu folii de protecție în 2014 din dorința de a ”face lucrurile diferit”, după ce pentru o scurtă perioadă a fost angajat la o companie cu un profil similar. Acum, deține un atelier de producție în Zalău și vinde articolele nu doar în țară, ci și în străinătate, chiar și în Australia. Economica.net a stat de vorbă cu fondatorul Smart Protection despre drumul său ca antreprenor, dar și planurile viitoare de dezvoltare ale companiei sale.
Lidia Neagu - lun, 18 iul. 2022, 22:09
Corneliu Bălănean, Smart Protection - Povestea antreprenorului care a pornit în Zalău un atelier de producţie de folii de protecţie pentru device-uri care acum se vând până în Australia

Investiția inițială a fost de aproximativ 13.000 de euro care au fost folosiți pentru aparatură, echipamente IT, mobilier, materie primă.

”Pentru o perioadă scurtă de timp am lucrat la o companie cu profil similar, unde am descoperit domeniul, dar mi-am dat seama că îmi doresc să fac lucrurile diferit. Astfel, am decis să deschid propria afacere, după ce am găsit un investitor în unul dintre prietenii mei. Așa că, în 2014, am mers pe cont propriu cu produse de protecție pentru device-uri și am dezvoltat brandul Smart Protection. Am început producția proprie de folii de protecție pentru telefoane, dar în timp am diversificat către tablete, laptopuri, device-uri navigații etc”, își amintește Corneliu Bălănean.

Potrivit acestuia, obstacolele atunci când deschizi un nou business sunt inerente. Printre provocările întâmpinate au fost găsirea furnizorilor potriviți, construcția propriilor matrițe în așa fel încât să poată decupa foliile de protecție și identificarea unui punct de lucru potrivit.

”După deschidere, unul dintre cele mai frecvente obstacole a fost acela al materiei prime, pentru că ceea ce găseam nu satisfăcea nevoile noastre de calitate. A fost o provocare pe care am reușit să o depășim cu un efort suplimentar în căutarea și identificarea unui furnizor potrivit. Am făcut multe teste și a fost necesar să investim timp și resurse”, povestește antreprenorul.

La câțiva ani după ce a început, timp în care a testat piața, a ajuns într-un moment în care și-a dat seama că este o incompatibilitate între produsele sale și consumatorii către care mergea. Oamenii pe care îi targeta Smart Protection căutau produse ieftine, mai puțin calitative.

”Astfel, ne-am dat seama că prin calitatea produselor noastre trebuie să mergem către o categorie nouă de clienți. A trebuit sa construim propria piață, iar cei care căutau produse premium și cumpărau de la noi, erau foarte mulțumiți de produsele și serviciile oferite”, continuă Corneliu Bălănean.

Foliile sunt produse în România, în atelierul propriu din Zalău, unde cu ajutorul unor plottere specializate acestea sunt tăiate cu precizie. Materia primă este adusă din afara României, din Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.

”Echipa noastră se ocupă inclusiv de creația propriu-zisă a vectorilor de tăiere, respectiv matrița pentru ceea ce urmează să fie aplicat pe fiecare device în parte”, punctează fondatorul Smart Protection.

”Listarea în eMAG Marketplace ne-a dat puterea de a crește accelerat” – de la 20.000 la 100.000 de euro într-un singur an

Afacerea a fost la început exclusiv în online, iar în continuare se concentrează mai mult pe mediul online, prin platforma proprie, dar şi prin intermediul marketplace-ului eMAG, unde au intrat în mai 2015, fiind unul dintre cei 400 de selleri incluşi pe această platformă.

”Pentru noi a fost un factor principal listarea în eMAG Marketplace și ne-am bucurat că am reușit să găsim acest motor care ne-a dat puterea de a crește accelerat. Ne-am listat în 2015 în platformă, iar din acest an lucrurile s-au schimbat semnificativ pentru că am reușit să ajungem la o plajă mare de clienți obișnuiți cu produse de calitate. Astfel am început să avem creșteri mari de vânzări, lucru care s-a văzut și în cifra de afaceri”, spune Bălănean.

Rezultatele colaborării cu cel mai mare retailer online din România au venit imediat. Dacă în 2014, înainte de înrolarea în Marketplace, compania a avut afaceri de 20.000 de euro, în anul următor, în 2015, a ajuns la o cifră de afaceri de 100.000 de euro.

Trendul a continuat să fie unul ascendent până în prezent. În 2018, din totalul de vânzări, cele de pe eMAG au reprezentat peste 50%, însă în primii ani aici ajungea și la peste 70%. Ulterior balanța s-a mai echilibrat pentru că brandul a devenit mai cunoscut și clienții s-au obișnuit să vină direct pe site. 

”Am decis să intrăm în eMAG pentru că era cel mai mare Marketplace din România și ne doream să fim prezenți aici pentru că ținteam să ajungem la o categorie cât mai mare de clienți. De asemenea, la început nu dispuneam de bugete mari, astfel că listarea în Marketplace ne-a fost de ajutor pentru că nu a presupus costuri ridicate din partea noastră. eMAG Marketplace a fost pentru noi ca o pistă de lansare. Atunci când ne-am listat, chiar dacă eram deja în piață de un an, brandul nostru nu era foarte cunoscut. De aceea, pot spune că abia după intrarea în eMAG ne-am lansat pentru că abia atunci am început să fim vizibili și să avem rezultate notabile, ajungând la un număr tot mai mare de clienți”.

În Marketplace-ul eMAG, Smart Protection a intrat inițial cu categoria de protecții device-uri cu aproximativ 800 de produse și în acel moment fiind lider pe această categorie. Ulterior, numărul de articole listate a crescut, astfel că în prezent sunt peste 3.000. Produsele care au cele mai bune rezultate sunt foliile de protecție pentru telefoane și cele pentru smartwatch-uri.

”Dar avem și accesorii care sunt căutate, cum ar fi curelele. Ne adaptăm însă în mod constant și suntem la curent cu modelele care apar noi în piață (…) Am încercat însă să aducem și o categorie nouă și am dezvoltat zona de decor, prin tablouri de licheni criogenați. Motivul acestei schimbări fiind că ne dorim să avem mai multe categorii de produse și să ne putem dezvolta pe mai multe verticale”. 

Vânzări și planuri de viitor

Pe lângă Marketplace-ul eMAG din România, Ungaria și Bulgaria, Smart Protection vinde și pe site-ul propriu, pe Amazon Anglia și Australia, precum și în câteva platforme mai mici. În Australia activează ca producător local, linie de business dezvoltată printr-un parteneriat în așa fel încât să poată păstra aceeași calitate a produselor.

După creșterea notorietății brandului cu ajutorul eMAG, vânzările pe această platformă au mai scăzut, întrucât clienții preferă site-ul propriu al Smart Protection, însă Corneliu Bălănean vrea să atragă un nou val de creșteri cu ajutorul marketplace-ului.

”Anul trecut care a fost tot unul marcat de pandemie, deci problematic pentru noi, când vânzările au scăzut semnificativ, inclusiv pe eMAG. Acum vânzările au o pondere de 30% pe eMAG și 70% pe site-ul propriu și celelalte mici platforme pe care mai suntem activi. În ultimul an a mers mult mai bine platforma proprie. Fiind o zonă de nișă, clienții vechi au revenit doar la noi și nu au mai plasat comenzi și pe alte platforme”, explică antreprenorul.

Acesta spune că vrea să continue colaborarea cu cel mai mare retailer online din România ”pentru că în fiecare an se aduc îmbunătățiri platformei, moduri noi de investit în promovare, care ne ajută pe noi sellerii să creștem”.

Mai mult, în acest an vrea să folosească toate tool-urile disponibile în platforma eMAG pentru a genera o majorare a vânzărilor și chiar o triplare a cifrei de afaceri. Valoarea medie a unei comenzi este între 90 și 96 de lei, atât pe eMAG, cât și pe site-ul propriu.

”În prezent, pe eMAG, vrem să folosim toate tool-urile noi care există și să atragem un nou val de creștere. Pentru noi ar însemna foarte mult, dat fiind faptul că am înregistrat scăderi în ultimii ani. Dacă procentual reușim să ajungem la nivel anilor 2018 atunci ne vom tripla cifra de afaceri.

Astfel, folosim eMAG Ads care pentru noi are rezultate bune. Suntem prezenți frecvent în campaniile comerciale active în platforma. Pe zona de informare este util eMAG Academy și urmărim informațiile utile care ne ajută să dezvoltăm afacerea în Marketplace. Pe termen lung ne dorim să consolidăm ce avem și să păstrăm un ritm de creștere”, mai spune antreprenorul.

De fapt, încă de la început colaborarea cu eMAG a fost gândită strategic, ca un parteneriat îndelungat

”Am rămas de-a lungul anilor împreună cu eMAG pentru că de la început am plecat cu gândul să consolidăm o relație de încredere și să ne construim o imagine bună în piață. Am vrut să avem un produs pe care să îl creștem în timp. Și cred că asta ne-a menținut. Am avut dorința de a oferi calitate, cu perspectiva unui drum pe termen lung. În primii ani a fost ușor să rămânem în eMAG, dat fiind faptul că era principalul nostru canal de vânzare. Apoi, lucrurile au devenit tot mai facile, pentru că în fiecare an se aduc îmbunătățiri platformei, moduri noi de investit în promovare, care ne ajută pe noi sellerii să creștem. Asta ne-a ajutat în ascensiune de-a lungul anilor”.

Smartphone-ul a ajuns să fie schimbat chiar și o dată la opt luni

Reprezentantul Smart Protection susține că, din datele pe care le detine,  că oamenii au ajuns să își schimbe smartphone-urile o data la opt luni, ca urmare a avansului tehnologic.

”Dacă facem referire doar la zona noastră de produse, oamenii odată cu dezvoltarea tehnologiei au început să aibă nevoie de protecție pentru device-uri. Cu cât device-urile sunt schimbate mai des, cu atât nevoia de protecție este mai mare. Dacă în trecut un telefon se schimba aproximativ o dată la doi ani, în prezent mai mult de un an nu este păstrat. Iar protecția pentru telefon este necesară atunci când acesta este nou. Oamenii au ajuns să formeze această obișnuință în a schimba folia de protecție când iau un telefon nou sau la o perioadă de 6-8 luni”, spune Corneliu Bălănean.

Dar, există și o categorie de clienți care schimbă foliile la un an jumate – doi ani. ”Unii ne spun că folia achiziționată de la noi e la fel de bună și după o perioadă lungă. În general, clienții din România s-au mai schimbat în perioada de pandemie pentru că au stat mai mult acasă. Chiar la început de pandemie, în primul an, vânzările au crescut mult pentru foliile de protecție probabil și pentru că stând acasă, oamenii au folosit device-urile mai mult”.

În 2021 Smart Protection a avut una dintre cele mai mici cifre de afaceri din ultimii șase ani, de aproximativ 160.000 de euro. Pentru acest an, Corneliu Bălănean plănuiește să intre din nou pe un trend ascendent și până la final să depășească 200.000 de euro, ”zonă în care eram confortabili și înainte de pandemie”. 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...