Corneliu Bodea, preşedintele CRE, despre efectele OUG 114: „Dăm înapoi cu cel puţin cinci ani pe piaţa liberă de energie”

Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei, este de părere că adoptarea OUG 114, care impune preţuri reglementate la energie şi gaze şi adaugă noi taxe pentru firme, are efecte negative pentri toţi: pentru actorii din piaţă, pentru consumatori şi pentru imaginea României în Europa.
Mihai Nicuţ - sâm, 12 ian. 2019, 11:54
Corneliu Bodea, preşedintele CRE, despre efectele OUG 114:

Care este impactul asupra pietei energiei in general, al aplicarii din acest an a OUG 114? Care dintre actorii din piata sunt cei mai afectati?

Corneliu Bodea: Pe termen scurt, cei mai afectati sunt furnizorii si producatorii, pe termen mediu intreaga piata producere-distributie-furnizare, iar pe termen lung toti consumatorii. Consumatorii industriali mari pot fi afectati si pe termen scurt depinzand de modul in care au contractat. Practic, cele doua masuri combinate, plafonarea pretului (la electricitate mai trebuie asteptat pentru a vedea metoda concreta) si impozitul de 2%, vor afecta intai productia, apoi furnizorii care stau pe margini mai mici de 2%, adica majoritatea. Daca fara furnizori am putea gasi o solutie, fara productie nu! Lipsa investitiilor urgente si sustinute in productie, gaz si mai ales electricitate, vor afecta puternic Romania inclusiv din punct de vedere strategic. Aceasta este o situatie foarte grava. Pe termen lung, noi dam inapoi cu minim 5 ani in ceea ce priveste piata libera de energie. Problema este similara cu ceea ce s-a intamplat cu energia regenerabila. Trecem dintr-o extrema intr-alta. Ori aplicam cele mai indraznete masuri de liberalizare (pe care nici Franta sau nici chiar Germania nu le-a aplicat), ori revenim la un control total al pietei…

Puteti estima care va fi pierderea intregului sector, intr-o cifra, fie ea si aproximativa, in acest an?

Corneliu Bodea: Este imposibil de evaluat intr-o cifra pana in momentul in care nu vom avea normele de aplicare clare. Pe termen lung pierderile vor fi imense, iar cele directe vor fi infime fata de cele de consecinta.

Exista voci care spun ca actorii din piata ar putea contesta in instanta prevederile din Ordonanta, in special contributia de 2% din cifra de afaceri a anului precedent. Credeti ca exista premise pentru ca investitorii sa dea in judecata autoritatile si daca da, puteti sa ne spuneti ce argumente juridice credeti ca ar putea invoca?

Corneliu Bodea: Bineinteles ca exista. Nu m-as aventura pe taramul justificarilor juridice.

Ce masuri ar trebui sa aduca ANRE acum, in cadrul de reglementare pe care trebuie sa il creeze, pentru a se transpune in practica Ordonanta?

Corneliu Bodea: sunt curios, foarte curios si eu….

Credeti ca jucatorii din piata, care sunt obligati acum sa vanda o parte din energie la preturi reglementate, catre populatie, vor „descarca” o parte din pierderi pe piata concurentiala pentru clientii comerciali, cu efect in cresterea pretului energiei pentru industrie? Puteti estima un impact aici?

Corneliu Bodea: Bineinteles ca vor face asta mai devreme sau mai tarziu. Depind si de modul in care sunt contractate cantitatile de energie cu acestia. Asa cun spune ordonanta, in intervalul de pana in 2022, furnizorii vor putea (asteptam cifrele) recupera treptat din diferenta de pret de achizitie de pana la intrarea in vigoare a plafonarii (cosului) la producatori (vom vedea cum…), avand in vedere ca ANRE trebuia sa faca oricum acest lucru. Ceea ce trebuie luat in seama este ca ceva trebuia facut pentru a preintampina explozia pretului la consumator, dar altceva decat ceea ce s-a facut!

Cum credeti ca va fi privita Romania, atat la Bruxelles, cat si in mediul de business cu energie, dupa intrarea in vigoare a acestei Ordonante?

Corneliu Bodea: Deloc bine ! UE pune un accent mare pe liberalizare, interconectare in ideea crearii unei piete regionale de energie bazata pe liberul acces la resursa. Este clar ca acest lucru nu convine 100% Romaniei , cu toate acestea, erau altele momentele, metodele si perspectivele in care se puteau discuta si negocia aceste aspecte. Absenta noastra (cu scurte intreruperi) consistenta de la reuniunile pe temele strategiei energetice a UE tinute de DG Energy sau de comisar, isi spun cuvantul….

Centrul Român al Energiei (CRE) este o organizaţie profesionala non-guvernamentala şi non-profit, care reuneşte şi reprezintă, din anul 2011, interesele companiilor de stat şi private ce operează în sectorul energetic românesc, la Bucureşti şi Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane daneze (circa 8,5 miliarde euro), în anul fiscal 2023, în condițiile în......
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...