Coronavirus China: Teama de un lockdown în stil Shanghai îi face pe locuitorii din Beijing să ia cu asalt supermaketurile

Locuitorii din Beijing au început să-şi facă provizii în contextul în care cel mai mare district al oraşului a demarat luni un program de testare în masă a rezidenţilor, existând teama că autorităţile vor lua decizia impunerii unui regim strict de lockdown în stilul Shanghai, după ce mai multe zeci de cazuri de COVID-19 au fost raportate în capitala chineză în ultimele zile, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 25 apr. 2022, 11:31
Coronavirus China: Teama de un lockdown în stil Shanghai îi face pe locuitorii din Beijing să ia cu asalt supermaketurile

Autorităţile districtului Chaoyang, locuit de 3,45 milioane de oameni, au anunţat duminică seară că locuitorii precum şi cei care muncesc în acest district vor trebui să se testeze de trei ori în această săptămână, în contextul în care virusul s-ar fi răspândit „pe nevăzute” în Beijing cu o săptămână înainte de a fi raportate noi cazuri, scrie Agerpres.

„Mă pregătesc pentru ce e mai rău”, a declarat un absolvent de facultate din districtul vecin Haidian, care a comandat online cantităţi mari de alimente.

Locuitorii Beijingului au luat cu asalt magazinele şi platformele de cumpărături online, încercând să-şi facă aprovizionarea cu legume, carne, paste instant şi suluri de hârtie igienică.

La Shanghai, unde majoritatea celor 25 de milioane de locuitori se află în lockdown de câteva săptămâni, principala problemă legată de blocarea aprovizionării este numărul insuficient al curierilor care fac livrări la domiciliu, situaţie care a stârnit nemulţumirea rezidenţilor.

La Beijing lanţurile de supermaketuri, printre care Carrefour şi Wumart, au anunţat că şi-au dublat stocurile, în timp ce platforma de e-commerce Meituan’s, specializată în livrări de alimente, şi-a crescut şi numărul de angajaţi pentru sortarea şi livrarea comenzilor, conform publicaţiei Beijing Daily.

Începând de vineri, autorităţile din Beijing au raportat 47 de cazuri de transmitere locală, majoritatea acestora în districtul Chaoyang. În acest context, chiar şi în districte precum Haidian, unde nu a fost raportat niciun caz, există nelinişti cu privire la aprovizionarea cu alimente.

Deşi numărul total de cazuri înregistrate în capitala Chinei este mic prin comparaţie cu cel din Shanghai, autorităţile districtului Chaoyang le-au cerut rezidenţilor să-şi reducă la minim activităţile publice. Deocamdată, majoritatea şcolilor, a magazinelor şi birourilor rămân deschise.

Districtul Chaoyang este locuit de numeroşi oameni cu posibilităţi financiare ridicate şi este locul unde se află majoritatea ambasadelor şi sediile marilor corporaţii.

„Actualul focar din Beijing se răspândeşte pe nevăzute din surse care rămân încă necunoscute şi ia rapid proporţii”, a declarat duminică un oficial din cadrul municipalităţii.

Mai mult de 12 clădiri din Chaoyang au fost plasate deja în lockdown. În restul districtului, rezidenţii şi cei care lucrează în district vor fi testaţi de trei ori, luni, miercuri şi vineri. Luni dimineaţă erau deja formate cozi la centrele de testare.

Până luni după amiaza au fost deja înăsprite restricţiile de circulaţie într-o parte a districtului Chaoyang, rezidenţii primind indicaţii să nu părăsească zona şi să nu iasă din apartamente pentru motive care nu sunt esenţiale, conform televiziunii chineze de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...