Criza Covid-19: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie

AGERPRES - joi, 04 mart. 2021, 12:55
Criza Covid-19: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie

Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a cerut miercuri preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen să accelereze reacţia Uniunii la epidemia de coronavirus, în special în privinţa vaccinurilor, transmite AFP.

„Obiectivul prioritar de a apăsa acceleraţia reacţiei europene la COVID-19, în special în ceea ce priveşte vaccinurile, a fost în centru schimbului de puncte de vedere”, arată un comunicat al cancelariei prim-ministrului după o convorbire telefonică a celor doi lideri, scrie Agerpres.

Într-un mesaj pe Twitter, von der Leyen a afirmat doar că a discutat cu Draghi despre „cooperarea la producţia şi distribuţia vaccinurilor”.

Întârzierile livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului sunt criticate de mai multe ţări membre ale UE, consemnează AFP. Comisia Europeană a organizat achiziţia în comun a vaccinurilor.

Un alt subiect abordat în dialogul cu Draghi a fost pregătirea componentei italiene a relansării după epidemie, pentru care Roma trebuie să primească de la Bruxelles peste 200 de miliarde de euro, a mai comunicat preşedinta Comisiei.

Economia italiană este a treia ca mărime din zona euro şi a fost afectată grav de epidemia Covid-19. Italia trebuie să prezinte până la 30 aprilie planul de cheltuieli în cadrul pachetului european de relansare.

În convorbirea telefonică a mai fost vorba, potrivit conducerii italiene, şi despre „necesitatea unei gestionări europene a fluxurilor migratorii, cu scopul de a creşte proporţia între responsabilitate şi solidaritatea statelor membre”.

În 2016-2017, în Italia au ajuns pe mare circa 300.000 de migranţi, iar unele partide au acuzat UE de lipsă de solidaritate. În anii următori, bilanţurile au fost reduse – 11.471 sosiri în 2019 şi circa 35.000 în 2020.

Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, conduce în prezent o coaliţie eterogenă de partide italiene care acoperă întreg spectrul politic de la stânga până la extrema dreaptă. Una din formaţiunile care asigură majoritatea parlamentară este Liga conservatoare al cărei lider, Matteo Salvini, s-a opus şi în trecut, în calitate de prim-ministru şi ministru de interne, intrării migranţilor în Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...