Coronavirus: Marea Britanie are 37.101 infectări cu varianta Omicron. „Aproape sigur” sunt sute de mii zilnic nedescoperite, spune Guvernul

Autorităţile sanitare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au anunţat duminică încă 12.133 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron confirmate prin secvenţiere în ultimele 24 de ore, al căror total ajunge astfel în această ţară la 37.101, transmite Reuters.
AGERPRES - Dum, 19 dec. 2021, 18:11
Coronavirus: Marea Britanie are 37.101 infectări cu varianta Omicron.

Dar Grupul Ştiinţific Consultativ pentru Urgenţe (SAGE) al guvernului de la Londra consideră ”aproape sigur” că sute de mii de persoane în Regatul Unit se infectează zilnic cu această variantă şi nu sunt cuprinse în statistici, fie pentru că nu sunt testate, fie sunt testate dar nu este efectuată secvenţierea genomului, Regatul Unit fiind totuşi una dintre ţările care desfăşoară cea mai intensă activitate de secvenţiere, scrie Agerpres.

Numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 şi confirmaţi cu varianta Omicron în urma secvenţierii era joi în Regatul Unit de 85, acest număr reprezentând conform SAGE doar aproximativ o zecime din cel real. Până vineri au decedat 12 pacienţi infectaţi cu această variantă.

Potrivit aceluiaşi grup consultativ, în lipsa unei înăspriri a restricţiilor antiepidemice ”indicatorii de modelare arată un vârf de cel puţin 3.000 de internări zilnice în Anglia”. ”Nu putem aştepta ca spitalizările să treacă prin tavan înainte de a face ceva, pentru că atunci va fi prea târziu”, a declarat la postul Sky News profesorul David Spiegelhalter, membru al SAGE.

Acesta crede că în condiţiile transmiterii rapide a variantei Omicron dozele de vaccin ”booster” nu vor avea ”prea mare efect” în viitorul apropiat, dat fiind intervalul de timp care trece până la consolidarea imunităţii.

Experţii sanitari atrag atenţia că chiar dacă varianta Omicron ar fi mai puţin severă decât varianta Delta, transmiterea ei intensă poate copleşi sistemele sanitare prin numărul mare al îmbolnăvirilor.

În acest timp, guvernul premierului Boris Johnson mizează mai degrabă pe administrarea masivă a dozelor booster decât pe restricţiile antiepidemice, primite cu ostilitate în partidul său, o serie de astfel de restricţii fiind adoptate săptămâna aceasta în parlament mai mult cu sprijinul opoziţiei.

Însă în faţa celor peste 90.000 de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic în Regatul Unit la sfârşitul acestei săptămâni şi 82.886 duminică, potrivit unui articol din The Times guvernul pregăteşte noi restricţii, printre cele propuse fiind închiderea barurilor şi restaurantelor în interior sau limitarea numărului de persoane care se pot întâlni în spaţii închise.

Între timp, primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat starea de ”incident major” în capitala britanică, unde spitalizările cu COVID-19 au crescut săptămâna aceasta cu 30%. Circa 80% din cazurile de COVID-19 descoperite la Londra sunt cu varianta Omicron, potrivit estimărilor sanitare din 17 decembrie.

Într-o declaraţie acordată duminică seară, ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a declarat că pe ansamblul Angliei circa 60% din noile cazuri de COVID-19 sunt infectări cu varianta Omicron, conform estimărilor guvernamentale.

El a admis că numărul cazurilor raportate de infectare cu această variantă ar putea fi mult mai mare şi nu a exclus posibile noi restricţii înainte de Crăciun, menţionând că răspândirea acestei noi variante mai contagioase a coronavirusului creează o situaţie ce evoluează foarte rapid.

Sajid Javid a mai spus că guvernul de la Londra urmăreşte datele ”aproape de la o oră la alta”, ascultă sfaturile experţilor sanitari şi în deciziile pe care le va lua va pune în balanţa şi impactul mai larg al restricţiilor asupra economiei sau învăţământului.

Pe de altă parte, ministrul britanic al sănătăţii a recunoscut faptul că, deşi sunt încă multe necunoscute legate de această nouă variantă a coronavirusului, aşteptarea mai multor date înainte de a lua măsuri ne-ar putea conduce la o situaţie în care să reacţionăm prea târziu.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...