Coronavirus: Noi loturi de vaccinuri Moderna suspendate în Japonia din cauza unei contaminări

 Regiunea Okinawa din Japonia a suspendat duminică utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna după descoperirea unor noi loturi de seruri contaminate, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.
AGERPRES - Dum, 29 aug. 2021, 10:42
Coronavirus: Noi loturi de vaccinuri Moderna suspendate în Japonia din cauza unei contaminări

Această decizie a fost luată la o zi după demararea unei anchete de Ministerul Sănătăţii din Japonia în urma morţii a doi bărbaţi care au primit vaccinuri Moderna provenite din cele 1,63 milioane de doze ce prezentau impurităţi în anumite fiole.

Prefectura Okinawa, situată în sudul Japoniei, a decis duminică „suspendarea utilizării vaccinurilor Moderna, întrucât substanţe străine au fost descoperite în anumite loturi”, potrivit unui comunicat.

Loturile vizate de acea contaminare, detectată sâmbătă în Okinawa, sunt diferite de cele care au fost deja suspendate de la utilizare după descoperirea unor impurităţi în unele dintre fiolele conţinând acest produs medical, potrivit presei locale.

Decizia de suspendare a vaccinărilor cu serul Moderna a fost luată la o zi după ce Ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat că doi bărbaţi, cu vârste de 30 şi 38 de ani, au murit în luna august după ce au primit doze de rapel cu vaccin Moderna provenite din unul dintre cele trei loturi suspendate pe 26 august de Guvernul nipon.

Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea unei anchete pentru a stabili cauzele celor două decese şi a precizat că „legătura de tip cauză-efect asociată cu vaccinarea rămâne până în prezent necunoscută”.

„Pentru moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese au fost cauzate de vaccinul anti-COVID-19 Moderna, dar este important să facem o anchetă pentru a stabili dacă există o legătură”, au anunţat sâmbătă într-un comunicat comun compania Moderna şi compania Takeda – care importă şi distribuie serul american în arhipelagul nipon.

Natura particulelor descoperite în acele flacoane, care au fost fabricate de un subcontractant al companiei Moderna în Europa, nu este deocamdată cunoscută.

„Fiolele au fost trimise la un laborator pentru a fi analizate, iar primele concluzii vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare”, au precizat companiile Moderna şi Takeda.

Reprezentanţii companiei americane bănuiesc că problema provine de la o linie de producţie a subcontractantului său din Spania, compania Rovi, care produce serurile anti-COVID-19 Moderna destinate pieţelor din afara Statelor Unite.

Compania Rovi a anunţat pe 26 august că a demarat o anchetă pentru a determina cauza contaminării acelor loturi, care au fost distribuite doar în Japonia.

Aproximativ 44% din populaţia Japoniei a fost vaccinată cu schemă completă, în contextul în care această ţară asiatică se confruntă cu o creştere record a numărului de infectări cu noul coronavirus, asociată variantei Delta, considerată mult mai contagioasă.

Peste 15.800 de persoane au murit de COVID-19 în Japonia. Cea mai mare parte a teritoriului japonez a fost plasat sub incidenţa unor restricţii sanitare, pentru a limita recrudescenţa pandemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...