Coronavirus. Zeci de mii de români riscă să rămână fără mașini. Service-urile anunță: „De azi nu se mai comandă piese de import. Lucrăm din stoc”

Românii care au mașinile într-unul dintre cele peste 11.000 de service-uri autorizate din România riscă să nu își mai poată ridica automobilul curând, cel puțin nu în stare de funcționare. Aceasta se întâmplă pentru că unitățile reparatoare încep să aibă probleme în aprovizionarea cu piese de schimb. De astăzi, importurile au fost sistate complet într-un moment în care între service-uri și principalii distribuitori de piese de schimb apăruseră oricum probleme.
Şerban Buşcu - joi, 26 mart. 2020, 19:34
Coronavirus. Zeci de mii de români riscă să rămână fără mașini. Service-urile anunță:

” De astăzi niciun furnizor de piese auto din România nu mai procesează comenzi de piese de la extern. Nu este exagerat să spunem că românii vor rămâne cu mașinile blocate în service”, spune Dan Barbu, preedintele ASSAI, organizația reprezentantivă a service-urilor independente. El precizează că în acest moment se lucrează pe stoc, dar deja sunt probleme și există mașini care stau în service „reparate pe jumătate”.

Starea de teamă și de tensiune domină întregul domeniu, iar proprietarii de service cu care a discutat ECONOMICA.NET vorbesc deja despre închiderea unui număr mare de unități în următoarele câteva zile, cel mult o săptămână. Ei speră ca aceste măsuri să fie temporare, însă dacă situația generată de pandemia de Coronavirus se va prelungi, vom putea vorbi despre falimente într-un timp scurt.

Sistarea importurilor nu este singura problemă din acest domeniu, în condițiile în care, forțați de deterioarea economiei, furnizorii de piese, spun propritarii de service cu care am discutat, au început să ceară plata pe loc pentru piesele de schimb, fapt care dezechilibrează financiar unitățile reparatoare. 

Mai mult, unele dintre service-uri se aflau deja în conflict cu furnizorii acuzând practici abuzive, cum ar fi modifcarea contractelor și adăugarea unor clauze care le permit să ceară sume uriașe anumitor service-uri.

În zona reparațiilor auto lucrează peste 11.000 de service-uri cu acte în regulă și alte peste 10.000 în zona gri sau fără autorizație. În totală, în această industrie, lucrează între 40.000 și 50.000 de oameni, doar dacă vorbim exclusiv despre service-urile care respectă toate regulile.

Anual, în România au loc sute de mii incidente în urma cărora mașinile ajung în service. Numai pe RCA se înregistrează anual între 350.000 și 400.000 de dosare de daună.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...