Costescu: CFR Marfă ar trebui să rămână în patrimoniul statului după ce devine rentabilă. Decizia aparţine viitorului Guvern

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, consideră că CFR Marfă ar trebui să rămână în patrimoniul statului român după ce va deveni rentabilă, însă decizia va aparţine viitorului guvern.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 12:26
Costescu: CFR Marfă ar trebui să rămână în patrimoniul statului după ce devine rentabilă. Decizia aparţine viitorului Guvern

Întrebat în Plenul Senatului despre privatizarea companiei CFR Marfă, ministrul a reiterat că el nu este adeptul privatizării ‘cu orice preţ’ a acesteia.

‘Chiar dacă am mai spus-o, nu sunt adeptul privatizării CFR Marfă cu orice preţ. CFR Marfă poate fi privatizată ca o finalitate, dar atunci când va deveni o companie atractivă, care să aducă bani la buget prin privatizare. Doar ca să o sacrificăm de dragul de a raporta o privatizare şi de a majora bursa de capital, nu, cu siguranţă acest lucru nu se va întâmpla. Ceea ce trebuie să facem la CFR Marfă este să ne ocupăm serios de modul în care ea funcţionează’, a spus Dan Costescu.

Potrivit acestuia, în cazul CFR Marfă s-a constituit deja un grup de lucru care redactează cerinţele pentru restructurare. În opinia şefului de la Transporturi, şi în acest caz este necesar un consultant cu experienţă care să gândească un plan de restructurare.

‘S-au epuizat, practic, toate variantele până în prezent. S-a încercat privatizarea cu investitor strategic, cu pachet minoritar, cu jumătate din pachet, cu pachet majoritar. Nu au funcţionat. Deci, în acest moment, trebuie să vină un consultant – nu unul dintr-o firmă de apartament, ci unul care are o experienţă dovedită -, care a restructurat şi a făcut profitabile companii similare în zone similare, în Europa adică, şi acest consultant va fi responsabil de această restructurare’, a explicat Costescu.

Ministrul Transporturilor a spus că este de părere că metoda cea mai bună de privatizare este cea pe bursă, cu un procentaj stabilit de consultant.

‘Este prevăzută la sfârşitul acestei perioade şi varianta restructurării. Nu sunt convins că va fi o restructurare cu pachet 100%, cum deja a fost aprobat cu toate fazele şi în CSAT. Cel mai bine ar fi să se facă o privatizare pe bursă, aşa zisul IPO, în care cu un anumit procent – 20%, 30% sau alte cifre care vor fi stabilite şi calculate de consultant – să putem să facem investiţii, să putem creşte această firmă, să-i putem, practic, majora activele’, a spus el.

Dan Costescu a adăugat că Ministerul Transporturilor nu se poate implica în redresarea operatorului naţional feroviar de transport marfă deoarece ar fi considerat ajutor de stat şi s-ar intra în infringement.

‘De ce nu se implică MT? Pentru că ar fi considerat ajutor de stat şi am intra în infringement. Deci, aceşti bani din privatizare nu sunt un scop în sine. Eu, în momentul acesta, favorizez varianta în care, odată devenit rentabil, operatorul să rămână în patrimoniul statului român. Sunt şi alte ţări din Europa Occidentală care şi-au vândut în totalitate operatorul feroviar de marfă. A fost decizia lor. Nu noi vom lua această decizie. Guvernul viitor va decide dacă este oportun să păstreze în portofoliu CFR Marfă, în funcţie de gradul de rentabilitate pe care îl va oferi în acel moment, după restructurare’, a menţionat oficialul MT.

În ceea ce priveşte flota CFR Marfă, Dan Costescu a apreciat că nu este necesar să fie suplimentată, întrucât este deja excedentară.

‘Nu suntem în situaţia de a o suplimenta, pentru că este excedentară. Ştim acest lucru şi din diversele încercări de căpuşare pe care le-am remarcat cu toţii în trecut. Este vorba despre companiile care s-au înfiinţat pe baza flotei CFR Marfă, precum acele joint venture-uri care sunt foarte controversate. Practic, nu consider necesar ca statul să investească în acest moment în această direcţie. Statul trebuie doar să susţină procesul de privatizare’, a conchis ministrul Transporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit luni şi în prima parte a zilei de marţi foarte multe solicitări de ...