Costoiu, ministru delegat: Încurajăm universităţile să introducă examene de admitere

Universităţile îşi asumă modalitatea de admitere în propriile facultăţi, respectiv pe bază de concurs sau în funcţie de mediile din liceu ori a rezultatelor de la bacalaureat, Ministerul Educaţiei încurajând prima variantă şi, implicit, competiţia, spune ministrul delegat Mihnea Costoiu.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 16:36
Costoiu, ministru delegat: Încurajăm universităţile să introducă examene de admitere

„Încurajăm universităţile să introducă examene de admitere, încurajăm competiţia la admitere”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul delegat pentru cercetare ştiinţifică şi învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

Ministrul a mai spus, în acelaşi context, că nu este nicio mare schimbare în metodologia de admitere în învăţământul superior.

„În baza autonomiei universitare şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a recentului ordin de ministru, examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior. Adică, aşa cum este firesc, fiecare universitate va avea propria metodologie de admitere. Nu Ministerul Educaţiei va lucra cu viitorii studenţi”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţa şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform propriei metodologii.

Pentru 2012, fostul ministru Daniel Funeriu stabilise că admiterea poate fi prin concurs sau pe baza mediei de la bacalaureat, eliminând posibilitatea de a fi luate în calcul rezultatele din timpul liceului.

Ordinul de ministru privind admiterea la facultate, master şi doctorat în anul universitar 2013-2014 prevede că admiterea poate fi organizată în sesiuni, înainte de începerea anului universitar. De asemenea, la admiterea în facultăţile unde predarea este în limba română, la solicitarea scrisă a candidaţilor care au susţinut la bacalaureat şi proba la limba şi literatura maternă, examenul de admitere se poate susţine şi în limbile materne respective, cu respectarea autonomiei universitare.

De asemenea, potrivit noului ordin de ministru, pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică, eliminatorie, notată cu admis/respins.

La admiterea în toate ciclurile de studii universitare pot participa şi cetăţenii statelor membre UE, din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă.

De asemenea, un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, de master sau de doctorat.

Cei care au fost declaraţi admişi la mai multe facultăţi optează pentru un singur program de studii plătit de la bugetul de stat.

Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul în sesiunile corespunzătoarea anului şcolar/universitar 2012-2013 prezintă la înscriere diploma de bacalaureat sau adeverinţa eliberată de către instituţia de învăţământ în care se menţionează media generală, mediile obţinute în anii de studiu, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 5 sau de un număr minim de puncte echivalent.

Ordinea de clasificare rezultată în urma admiterii va fi utilizată şi pentru repartizarea locurilor finanţate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasaţi candidaţi din fiecare domeniu.

Universităţile au obligaţia întocmirii contractelor de studii dintre studenţi înmatriculaţi şi rectorul universităţii.

Rezolvarea contestaţiilor este, în exclusivitate, de competenţa instituţiilor de învăţământ superior, conform metodologiilor proprii de admitere. Nu se admit contestaţii pentru probele orale, de aptitudini sportive sau artistice.

Potrivit Ministerului Educaţiei, examenul de licenţă/diplomă (examenul de diplomă se numeşte astfel în cazul domeniului ştiinţelor inginereşti) constă în două probe: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate şi prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă. Media de promovare a examenului de licenţă trebuie să fie cel puţin 6.00, iar nota de promovare la fiecare din cele două probe trebuie să fie cel puţin 5.00.

Examenul de disertaţie constă într-o singură probă: prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. Susţinerea lucrării este publică, iar media de promovare trebuie să fie cel puţin 6.00.

Din metodologia-cadru pentru 2013 dispare următorul articol: „Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomă de studii, atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...