Costoiu: Plăţile prin POSDRU în 2013, peste 40% din totalul perioadei 2009-2012

Ministrul delegat Mihnea Costoiu a declarat, luni, că plăţile efectuate în 2013 prin proiectele POSDRU pe educaţie reprezintă peste 40% din totalul perioadei 2009-2012, fiind validate sume în cuantum de 314 milioane lei, din 478 de milioane pentru care s-au făcut cereri de rambursare.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 15:33
Costoiu: Plăţile prin POSDRU în 2013, peste 40% din totalul perioadei 2009-2012

Potrivit ministrulului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, Organismul Intermediar POSDRU al Ministerului Educaţiei Naţionale a verificat, în perioada ianuarie-martie 2013, cereri de rambursare în valoare de 478 milioane lei, dintre acestea fiind validate sume în cuantum de 314 milioane lei.

„Doresc să vă informez că, în perioada ianuarie-martie 2013, datorită eforturilor depuse la nivelul Direcţiei Organism Intermediar POSDRU din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, au fost verificate cereri de rambursare în valoare de 478.393.917,95 lei şi au fost validate sume în cuantum de 314.825.094,95 lei. Din această sumă, AMPOSDRU a efectuat, până la 2 aprilie, plăţi în valoare de 210.932.010,10 lei. Analizând comparativ, se poate afirma, conform graficului de mai jos, că sumele menţionate anterior reprezintă 33,79% din sumele validate în perioada cuprinsă între 2009-2012, respectiv 25,25% din totalul sumelor validate pe toată perioada de implementare a proiectelor gestionate la nivelul departamentului din Ministerul Educaţiei. În ceea ce priveşte plăţile efectuate, activitatea derulată în ianuarie-martie 2013 reprezintă 40,19%, raportată la sumele plătite în perioada 2009-2012, respectiv 28,67% din totalul plăţilor efectuate”, a mai precizat Costoiu, la conferinţa „Rezultate Sustenabile în Proiecte Strategice cu Finanţare din Fonduri Structurale prin POSDRU”, desfăşurată la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Cu aceeaşi ocazie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că, în pofida gravelor întârzieri înregistrate în intervalul 2009-2012, actualul guvern a redus substanţial decalajele.

„Guvernul Ponta a preluat programul POSDRU cu întârzieri de peste 18 luni. La Ministerul Educaţiei Naţionale, au fost mii de cereri de rambursare nesoluţionate. După eforturile comune depuse de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Fondurilor Europene, putem să anunţăm astăzi, că 85% din documentele întârziate au fost procesate, iar beneficiarii îşi primesc fondurile contractate pe proiectele derulate”, a spus Pricopie, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei a subliniat necesitatea de a contracta, anul acesta, încă 1,3 miliarde de euro, pentru a se evita pierderea acestor fonduri.

„Suntem la fel de hotărâţi ca şi fondurile necontractate încă, vorbim de 1,3 miliarde euro, să fie contractate în perioada imediat următoare, astfel încât să evităm pierderea acestor bani. Tot în acest an, avem obligaţia să pregătim modul în care fondurile structurale vor fi accesate pentru perioada 2014-2020 şi ca urmare a colaborării eficiente dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai Uniunii Europene, sunt convins că toate aceste pregătiri vor decurge normal şi că ne vom încadra în termene”, a declarat Remus Pricopie.

Obiectivul evenimentului găzduit de Universitatea Politehnica Bucureşti l-a constituit, potrivit Ministerului Educaţiei, prezentarea şi analiza proiectelor strategice finanţate prin POSDRU, cu impact asupra sistemului educaţional preuniversitar şi universitar (programe de masterat, doctorat şi post-doctorat), precum şi a celor cu impact asupra problemelor sociale (grupuri defavorizate, cursuri de calificare/recalificare pentru şomeri).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19
Numărul migranţilor internaţionali a crescut uşor în 2020, în pofida impactului brutal al pandemiei de COVID-19 asupra ...
Economia Italiei ar putea creşte cu 6,4% anul acesta – Confindustria
Economia Italiei ar putea creşte cu 6,4% anul acesta – Confindustria
 Italia, a treia economie a zonei euro, se va redresa probabil în urma pandemiei de COVID-19 mai rapid decât s-a estimat ...
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
 Nigeria a comunicat miercuri că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion ...