Construcţia parcului eolian de un miliard de euro ar putea începe în acest an. E aşteptată o decizie a Guvernului Olandei

Proiectul parcului eolian de 1.000 de MW, în valoare de un miliard de euro pe care o companie olandeză vrea să îl construiască în România, are toate autorizaţiile iar proiectul ar putea fi demarat chiar în acest an, spune directorul general al companiei. Totul depinde de o decizie a Guvernului olandez, care este aşteptată în al doilea trimestru al acestui an.
Mihai Nicuţ - Dum, 11 feb. 2018, 22:04
Construcţia parcului eolian de un miliard de euro ar putea începe în acest an. E aşteptată o decizie a Guvernului Olandei

CEO-ul Nero Renewables a declarat că firma are toatre autorizaţiile pentru construcţia giganticului parc eolian, după ce ECONOMICA.NET a publicat articolul : Investiţia de un miliard de euro despre care nu vorbeşte nimeni. Olandezii vor să facă un parc eolian gigantic în România

„Referitor la autorizaţii şi la avizul tehnic de racordare (ATR), toate avizele au fost obţinute cu mai mulţi ani în urmă şi vor fi actualizate în acord cu decizia finală a Nero privind tehnologia turbinelor care vor fi folosite. Au fost de asemenea semnate acorduri pe termen lung pentru 5.000 de hectare de teren cu autorităţile locale şi cu proprietarii”, a declarat Gauthier van Weddingen, CEO al NERO Renewables NV.

În textul initial, puteaţi citi că NERO Renewables, o companie înregistrată în Olanda a făcut de mai multă vreme public un proiect de investiţie în România: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de circa 1.000 MW, amplasate în două zone din ţară. Primul ar urma să fie în judeţul Buzău, în care ar fi vorba despre 120 de turbine, de 4 MW fiecare, iar al doilea, în sudul Dobrogei: 242 de turbine, cu o capacitate de 2 MW fiecare.

În total, producţia anuală ar fi de circa 3 TWh de energie electrică, adică mai mult de 5% din producţia naţională. Ar fi cea mai mare investiţie din domeniul energiei regenerabile care să fi fost vreodată făcută în România.
Ne-Ro înseamnă de fapt prescurtarea de la Netherlands-Romania, şi este mai mult decât un proiect comercial, iată de ce: Fiecare stat membru al Uniunii Europene şi-a asumat o ţintă de producţie de energie electrică din surse regenerabile, cu orizonturi de timp determinate. Dacă România a îndeplinit încă de acum doi ani ţinta pentru anul 2020 (24,7% din producţie a fost „verde” încă din 2015, în condiţiile în care ţinta este de 24%, pentru 2020), Olanda este încă departe de orice ţintă asumată.

În luna octombrie a anului trecut, un raport al guvernului Olandei, citat de Reuters, spunea că ţara lalelelor va rata cu siguranţă ţinta pentru anul 2020, în ciuda investiţiilor în energia eoliană. Pe baza estimărilor guvernamentale, regenerabilele urmează să producă, în 2020, 12,4% din electricitatea consumată de Olanda, sub ţinta de 14% asumată de statul olandez în faţa Comisiei Europene.

Acelaşi raport arată că va fi ratată şi ţinta pentru anul 2030. Ponderea regenerabilelor va ajunge atunci la 23,9% din consum, iar emisiile de gaze cu efect de sera vor scădea cu 34% sub nivelul din anul 1990. Or, ţintele asumate de Olanda pentru acel an sunt de 23,9%, respectiv 40%.
Însă, legislaţia comunitară în permite Olandei să i se „transfere” în contul producţiei de energie verde, producţia pe care ea o susţine în alt stat al Uniunii Europene, conectat la reţeaua europeană. De aici, interesul pentru România. Acest transfer pur statisitc ar ajuta Olanda să îşi îndeplinească ţinta, iar cei de la NERO chiar spun asta: proiectul din România înseamnă 2,6% din producţia naţională de electricitate a Olandei, sau 20% din capacitatea ei instalată în eolian, şi, dacă s-ar realiza, ar reduce cu o treime diferenţa actuală între ţinta Olandei pentru 2020 şi situaţia existentă.
NERO,a demarat procedurile pentru achiziţia de trubine. Potrivuit unui anunţ din data de 11 dec mbrie, şase producători de turbine eoliene au răspuns solicitării companiei care le invită să participe la licitaţia pentru cele peste 360 de bucăţi. Este vorba despre Vestas, SGRE, Enercon, Senvion, Nordex şi Lagerwey.

În precizările trimise redacţiei ECONOMICA.NET, CEO-ul companiei olandeze detaliază care sunt condiţiile pentru realizarea investiţiei, specificând că totul depinde de decizia Guvernului olandez şi de acordul ulterior între guvernele Olandei şi României.

„NERO intenţionează să ia o decizie privind achiziţia de turbine până la sfârşitul lunii martie 2018. Negocierile cu guvernul României vor fi iniţiate de către guvernul Olandei doar atunci când Olanda va fi luat o decizie privind oportunitatea unui proiect comun în care să fie implicată NERO. Ne aşteptăm ca această decizie să fie luată în trimestrul al doilea din 2018”, a spus Gauthier van Weddingen.

„Mecanismul proiectelor comune, reglementat de Comisia Europeană, poate permite Olandei, ca stat beneficiar, să se bucure de garanţiile de origine pentru energia regenerabilă produsă de NERO în România, ţara gazdă, ceea ce îi va permite Olandei să recupereze în ceea ce priveşte cota obligatorie de energie regenerabilă” a spus Gauthier van Weddingen, confirmând astfel cele scrise iniţial de noi.

CEO-ul NERO explică şi de ce a ales România în acest proiect.” România este o ţară mare, cu o densitate a populaţiei scăzută şi zone largi, compatibile cu instalarea de turbine eoliene, în condiţii bune de vânt. România a depăşit deja ţintele în ceea ce priveşte energia regenerabilă, în timp ce ţările din Europa de Vest sunt încă în urmă iar proiecte de asemenea magnitudine (1 GW) pot fi găsite cu greu în alte părţi ale Europei”, a spus van Weddingen.
Cât despre implementarea proiectului, dacă vor fi obţinute acordurile celor două Guverne, parcul va putea fi funcţional în anul 2020. „Ne aşteptăm ca lucrările de construcţie să înceapă în trimestrul al patrulea al anului 2018. Ne aşteptăm ca primele turbine să fie conectate la reţea în primul trimestru al anului 2020, iar toate turbinele să fi eonline până la sfârşitul aceluiaţi an”, a mai spus CEO-ul NERO.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...