Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1% în ultimele trei luni din 2012 faţă de trimestrul II

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul de zile lucrătoare a crescut cu 1,04% în ultimul trimestru din 2012 faţă de precedentele trei luni şi cu 7,61% comparativ cu perioada octombrie-decembrie din anul 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 08:32
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1% în ultimele trei luni din 2012 faţă de trimestrul II

Faţă de trimestrul III din 2012, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în ultimul trimestru în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative majorări înregistrându-se în construcţii (6,47%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,60%) şi comerţ (4,13%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,92%), alte activităţi de servicii (-7,18%) şi industria extractivă (-6,61%).

În sectorul bugetar costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut faţă de trimestrul precedent în sănătate şi asistenţă socială (3,39%) şi a scăzut în învăţământ (-8,21%) şi administraţie publică (-1,15%).

„În învăţământ, scăderea a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar”, se arată într-un comunicat al INS.

Creşterea faţă de trimestrul anterior a cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,06%, şi de 0,99% pentru cheltuielile indirecte (non-salariale).

În trimestrul IV din 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecedent, pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au regăsit în activităţi de servicii administrative şi servicii suport (14,62%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,17%) şi comerţ (9,41%).

Scăderi s-au înregistrat doar în hoteluri şi restaurante (-3,58%), informaţii şi comunicaţii (-2,24%) şi alte activităţi de servicii (-1,90%).

În sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, costului orar al forţei de muncă a crescut în administraţie publică cu 16,31%, în sănătate şi asistenţă socială cu 14,30% şi în învăţământ cu 13,41%.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...